Ziua Mondială a Solului. Tu câte știi despre sol și biodiversitate?

Ziua Mondială a Solului/ Freepik
Ziua Mondială a Solului/ Freepik
ADVERTISEMENT

Este o sărbătoare anuală care îi iartă pe oameni deși nu participă (sau nu au habar de această zi unică), fiind vorba de Ziua Mondială a Solului. Da, pământul, acel amestec maro și lipicios, pe care de cele mai multe ori, îl aducem și în casă sau în care se joacă patrupezii noștri. Din nefericire, ignoranța oamenilor față de acest înveliș al pământului, a dus la reducerea drastică a calității sale peste tot în lume.

Acestea sunt cele mai evidente probleme cu care se confruntă Ziua Mondială a Solului, de parcă alte lucruri ar fi mai importante pentru oameni, pentru locuitorii acestei planete, care nu ar fi capabili de a supraviețui fără pământ.

Citește și: Ziua Internațională a Listei pentru Cumpărături. Obiceiul fără de care viața noastră nu ar mai fi deloc la fel

Solul este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai vitale părți ale ecosistemului. Contribuind la hrana poporului, apa, energia, dar și jucând un rol important în reducerea schimbărilor climatice.

Pentru toate aceste motive enumerate mai sus, este destul de clar că, Ziua mondială a solului a devenit mult mai cunoscută printre oameni decât s-ar crede sau decât ar preconiza cercetătorii. Așa că, e timpul să învățăm despre această zi și să o sărbătorim în totalitatea rolului său.

Istoria Zilei Mondiale a Solului

Această zi se sărbătorește pe data de 5 decembrie, a fiecărui an consecutiv. În anul 2002, Uniunea Internațională a Științei Solului (UISS) a realizat o soluționare prin propunerea zilei de 5 decembrie ca și zi mondială a solului. Ideea zilei a fost de a celebra importanța solului, ca și o componentă a sistemului natural și un contributor vital al existenței umane.

Mai târziu, în anul 2015, a fost declarat și Anul Internațional al Solului, în speranța de a crește conștientizarea în rândul populației asupra rolului important pe care solul îl joacă în securitatea alimentației, dar și acel rol de colac de salvare al omenirii. Extrem de surprinzător este că, până la ora actuală, comunitatea globală de 60.000 de oameni de știință, din zona solului, au fost cei care au sărbătorit pentru prima dată semnificația acestei zile.

Citește și: Ziua Internațională a Celebrării Talentului Unic. Tu ce talent ascuns ai?

Șansele ca oamenii să schimbe ceva, în viitor, cu privire la această zi mondială a solului, sunt extrem de minime. Oricum, asta nu înseamnă că oamenii nu pot învăța să aprecieze rolul important pe care îl joacă solul în viața umană. Scopul este unul simplu, cel de a-i implica până și pe cei mai obișnuiți oameni în a deveni mult mai conștienți și de a lua parte la ceea ce se petrece în această zi.

Cum să celebrăm Ziua Mondială a Solului?

Așa cum am mai spus, există o serie de lucruri pe care să le faci, cu privire la această zi. Este foarte bine să începi să îți faci o listă cu ce anume poți realiza în această zi. De exemplu, poți avea grijă ca solul din grădina ta să fie mereu bine hrănit, să nu-i lipsească nimic și să aibă toate nutrientele necesare unui sol fertil. Pentru cei ce sunt mai creativi, aceștia pot veni cu propriile lor idei.

Pe lângă aceste idei, îți mai oferim și noi câteva, cum sunt acestea:

  • Educă-te, cu privire la acest domeniu, (din următoarele surse – Kiss the Ground (2020), Symphony of the Soil (2012), The Biggest Little Farm (2018), Laguna Blanca (2012)
  • Participă la activități dedicate solului
  • Citește-le copiilor tăi cărți despre sol, de genul – Lumea magică a biodiversității solului (2021), Nu ai vrea să trăiești fără murdărie, de Ian Graham (2016), Grădina bună: cum o familie a trecut de la foame la saturație, de Katie Smith Milway (2010), Ce răsare în gunoiul meu? O carte despre compunere, de Esther Porter (2013)
  • Planifică o plimbare la niște zone cu soluri
  • Puneți un butoi pentru ploaie

Te-ar putea interesa și