Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Moș Crăciun. Ce fac românii în ultima săptămână până la ziua de Crăciun

Tradiții și obiceiuri de Moș Crăciun/ Freepik
Tradiții și obiceiuri de Moș Crăciun/ Freepik

Tradiții și obiceiuri de Moș Crăciun. Persoanele creștine sărbătoresc Crăciunul în fiecare an pe data de 25 decembrie. Pe baza acestui eveniment creștin, există și o serie de tradiții și obiceiuri, și, deși unele dintre acestea au fost înlocuite, altele au ajuns să fie păstrate.

Iată câteva dintre obiceiurile pe care le practicăm cu toții, cu ocazia Crăciunului.

Tradițiile din 20 decembrie

Pe data de 20 decembrie, în același timp cu Ignatul, se taie și porcul, iar atunci, se intră și în sărbătorile de iarnă. Apoi, începe umblatul cu capra, turca sau brezaia, adică o mască cu cap de animal, care are ca și scop, aducerea rodniciei unor recolte, precum și a bunăstării orătăniilor ogrăzii.

Citește și: Idei de cadouri de Crăciun pentru întreaga familie. Ce alegem atunci când nu avem deloc inspirație

Ajunul Crăciunului

Chiar înainte de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, anumite zone ale țării realizează masa de ajun. O masă realizată în numele sufletelor morților, cu niște alimente de post, unde este invitat special și preotul, pentru a le degusta și pentru a le binecuvânta. Tot acum, încep și colindele de Crăciun, ce au rol de anunțare a Nașterii Domnului. Rolul colindelor este de a ne mai scăpa de păcate, iar când acestea nu vor mai fi cântate, se va da frâu liber ieșirii demonilor. Colindătorii primesc acum covrigi, nuci, mere și turte specifice, denumite „scutecele lui Hristos”, însă, în era contemporană se oferă și bani. Până și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, acestea aducând armonie printre oamenii de la masă, dar și în case.

Tot în ajunul Crăciunului, nu se duce nici gunoiul, în afara casei și nici bani nu se împrumută. Fetele nemăritate își pot visa alesul, dacă își pun peste noapte, la fereastră, niște bucăți mici din ceea ce au pregătit pentru masa de Crăciun.

Citește și: Ce ținute să porți anul acesta de Crăciun. Piese vestimentare care te vor face să strălucești la propriu

Mai mult, nu se bea rachiu, acesta fiind considerat băutura diavolului. Nu se oferă împrumut și se ia tot ceea ce s-a împrumutat cândva. Nu se aruncă gunoiul și nici nu e bine să te bați, nici măcar dacă e vorba de o glumă, legenda spunând că te umpli de răni și de bube în timpul anului ce urmează. În anumite zone, copiii primesc ca și aliment de consumat bostan, asocierea făcându-se cu ideea de greutate, de a fi grași tot timpul anului. Iar noaptea dinspre Crăciun, se vorbește despre faptul că, apa se va preface în vin, iar animalele primesc grai și vorbesc cu noi.

Obiceiul împodobirii bradului este destul de proaspăt, în țara noastră. Brazii trimit la ideea de Sfânta Treime, iar podoaba lor, la semnificația bogăției, dar și a cunoașterii, cum era și pomul sacru din Grădina Edenului.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite