Prepararea produselor pentru cămară s-a schimbat în ultimii ani. Gospodinele încearcă să elimine zahărul din preparatele lor pentru ca acestea să fie cât mai simple și sănătoase. Iată cea mai simplă rețetă de gem de gutui fără zahăr pe care trebuie neapărat să o încerci.
Cum poți să faci gem de gutui fără zahăr? Bucătarii profesioniști știu să echilibreze gustul acrișor al fructului de toamnă și au un mod secret de a-l prepara.
Gemul de gutui are o aromă intensă și este bun pentru clătite, gogoși, turte sau pe pâine prăjită cu puțin unt. Poți să îl prepari și să faci puțină economie astfel încât să nu mai folosești zahăr. Cu siguranță trucul este de mare ajutor în familiile mari unde se gătesc zeci de borcane de gem. Secretul pentru un plus de dulceață este să adaugi mere cât mai zemoase în compoziție în combinație cu gutuile acrișoare.
Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi zahăr. Motive pentru care ar trebui să reduci acest aliment
Ingrediente:
- 25 gutui
- 12 mere
- 100 ml de suc de lămâie
- 100 ml apa
- un praf de sare
Mod de preparare:
Spală fructele și curăță-le de coajă, ulterior taie gutuile pe jumătate pentru a îndepărta cu grijă cotorul și părțile stricate. Rade fructele pe răzătoarea mare și pune compoziția în oală alături de apă și sare. Fierbe gemul la foc mare până când ajunge la un punct înalt de fierbere, iar mai apoi pune oala la foc mic. Adaugă sucul de lămâie peste 30 de minute, iar mai apoi continuă să fierbi încă o oră fructele până ajungi la o consistență groasă ca de magiun.
Toarnă gemul în borcanele curățate și dezinfectate. Închide bine capacul și întoarce borcanele cu fundul în sus. Lasă-le așa până când se răcesc complet. Nu este recomandat să desfaci recipientele cel puțin două săptămâni. Poți să te folosești de acest gem în diverse moduri. Mai exact, poți să îl consumi pe pâine prăjită cu puțin unt sau să îl servești alături de gogoși, clătite sau turte.
Citește și: Cum să faci cel mai bun magiun de prune. Trucuri care îți vor îndulci iarna
De asemenea, gospodinele pricepute știu cu siguranță cât de bun este în prăjituri de casă cu aluat pufos. Adaugă la mijloc un strat generos de gem de gutui, ulterior presară aluat tare de tartă peste toată compoziția. Coace totul la foc mediu într-o tavă întinsă și prăjitura este gata. Nu uita să o lași la răcit înainte să presari zahăr pudră.