Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum să faci cel mai bun magiun de prune. Trucuri care îți vor îndulci iarna

Cum să faci cel mai bun magiun de prune/ Pixabay
Cum să faci cel mai bun magiun de prune/ Pixabay

Cum să faci cel mai bun magiun de prune. Ne pregătim ușor de iarnă, de vremea în care stăm mai mult în casă și ne bucurăm de căldură și de gustări dulci. Însă, până la lenevitul pe canapea, mai este încă o lună de „muncă”, în care trebuie să pregătim proviziile pentru lunile ce urmează.

Astfel, lucrul care nu trebuie să ne lipsească în niciun caz din cămară este magiunul de prune. Iată cum să faci cel mai bun magiun de prune! O rețetă pentru un magiun cu adevărat senzațional a fost lăsată moștenire de regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri românești”. Puteți folosi prune, caise sau corcodușe.

Rețetă de magiun de prune

Se spală și se scot sâmburii fructelor, apoi se pun la fiert într-o oală cu fundul gros. Secretul este ca oala să nu fie pusă direct pe foc, ci pe o tablă încinsă. Sâmburii de caisă şi corcodușe (dacă aveți şi doriți să-i adaugați) se sparg și se pisează. Se adaugă o mână de miez la un kilogram de fructe. Fructele se amestecă rar până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie amestecate cât de des, pentru că există riscul să se prindă. După primele clocote puteți să lăsați compoziția așa sau să pasați printr-o sită pasta de fructe.

Citește și: Greșeli pe care le face aproape toată lumea cu privire la colesterolul din alimente. Experții contrazic prejudecata publică

Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează câteva ore. La final trebuie să iasă o pastă groasă, în care să amestecați greu cu telul sau cu lingura de lemn. La sfârșit, se pun sâmburii, se mai amestecă de câteva ori şi se pune magiunul în borcane preîncălzite, altfel se sparg.

Magiun de prune fără zahăr

Există și o rețetă de magiun delicios fără zahăr. În acest caz aveți nevoie de 1,5 kg prune, care se spală bine, se scot sâmburii. Puneți fructele la fiert într-o cratiță de inox cu fundul mai gros pentru ca magiunul să nu se ardă și lăsați la foc mediu. Amestecați din când în când.

Citește și: Fructul perfect, avocado. Lucruri pe care, probabil, nu le știai despre acest fruct miraculos

Când începe să de îngroașe, reduceți flacăra și amestecați mai des folosind o lingură de lemn. Magiunul se fierbe o oră și jumătate, dar timpul de fierbere depinde de cât de zemoase sunt prunele. Lăsați să se răcească, apoi depozitați în borcane. Veți vedea că magiunul se va îngroșa mai mult după ce se va răci.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite