ADVERTISEMENT

Este dieta vegană sănătoasă pentru copii? Medicii transmit avertizări părinților

Este dieta vegană sănătoasă pentru copii/ Freepik
Este dieta vegană sănătoasă pentru copii/ Freepik

Este dieta vegană sănătoasă pentru copii? Cel mai important aspect, care ar trebui luat în calcul, este că un copil are nevoie de anumiți nutrienți pentru fiecare etapă a dezvoltării sale. În cazul, în care, acestea sunt pierdute, pot apărea o sumedenie de consecințe, mai ales în cazul copiilor mai mici. Hrana pe care o consumă e nevoie să fie extrem de nutritivă și densă, din punct de vedere energetic, fapt pentru care, porțiile lor sunt mai mici.

Sugarii și copilașii cresc și ajung să se dezvolte destul de rapid (mai ales, în timpul copilăriei) și au nevoie de anumite substanțe nutritive. Profesorul de nutriție pediatrică Mary Fewtrell, de la Universitatea College din Londra, spune că alimentele copiilor ar trebui să conțină o cantitate mare de nutrienți pentru a le oferi energia necesară, în comparație cu volumul corpului lor mai mic.

În cazul sugarilor, laptele matern este considerat cea mai bună soluție de nutrienți și de energie, pentru a-i ajuta în creștere. Pentru cei mici, o dietă vegană trebuie astfel planificată și structurată încât să le asigure aportul necesar de nutrienți. Un veganism adoptat într-un mod greșit, poate duce la niște tragedii rare, unele putând fi evitate foarte ușor.

În anul 2016, în orașul Milano, din Italia, un copil de un an, a fost luat de lângă părinții săi pentru a i se realiza anumite teste de sânge. Rezultatele acestor teste au arătat că, nivelul de calciu era extrem de scăzut, în urma adoptării unei diete vegane. Presa din Italia a dezvăluit acesta cântărea la vârsta de un an fel de mult ca și unul de trei luni, nivelurile sale de calciu nefiind suficiente decât pentru a supraviețui.

În anul 2017, un tribunal din Belgia i-a pus sub condamnare pe părinții unui copil de șapte luni, acesta pierzându-și viața, în urma unei diete pe bază de lapte vegetal, ovăz, hrișcă, quinoa și orez.

Ce se întâmplă cu corpul copiilor care au o dietă vegană

Dacă vorbim de copii mai mari, studiile dezvăluie că, adoptarea unei diete vegane le poate aduce foarte multe beneficii, dar și unele dezavantaje. În anul 2021, conform unui studiu publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, s-au comparat analizele de sănătate ale unor diete urmate. Printre ele, dieta vegană, vegetariană și cea omnivoră, ale unor copiii polonezi, cu vârstele cuprinse între 5-10 ani. Au fost recrutați 63 de vegetarieni, 52 de vegani și 72 de omnivori, cu toții urmând o dietă diversificată, care cuprindea carne și lactate.

În urma studiului, s-au identificat următoarele puncte tari și slabe. Conform spuselor lui Fewtrell, care este un co-autor al studiului, alături de Malgorzata Desmond, copiii vegani au reacționat mult mai bine la acest test, decât cei omnivori, care deși au fost mai slabi, au avut niște rezultate mai bune în apariția riscului cardiovascular, cum este și scăderea colesterolului în sânge. Acest aspect duce, în viitor, la scăderea bolilor de inimă. Dezavantajele ar fi că au avut o masă osoasă mai mică decât s-ar fi așteptat, mai ales în cazul vârstei pe care o reprezentau.

Te-ar putea interesa și