Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Eclipsa de Soare din 25 octombrie. Unde și când poate fi văzută din România

Eclipsa de Soare/ Pixabay
Eclipsa de Soare/ Pixabay

Eclipsa de Soare care are loc pe 25 octombrie va putea fi văzută parțial și din România. La București, Soarele va fi acoperit în proporție de 33%, iar acoperirea maximă este de 44% în zona Iașului.

Eclipsa parțială de Soare de marţi va putea fi văzută cu ajutorul unor instrumente profesionale la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” şi la sediul Academiei Române din Calea Victoriei, relatează Agerpres.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării (44%). Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul ţării, la ora 12,20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12,28. Pentru Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13,38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, a anunţat Observatorul Astronomic.

Această eclipsă se va vedea ca parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei se produce prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporţie de 82%. Pentru acest eveniment astral, Observatorul Astronomic din Bucureşti se va deschide de la ora 12,15 pentru publicul larg.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2022. Pe ce dată începe toamna astronomică

Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, organizează o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei din Calea Victoriei, în intervalul orar 12,00 – 15,00. Observaţiile se vor realiza cu două instrumente astronomice – un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare – şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, fenomenul poate fi observat cu filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Pentru vizualizarea eclipsei se pot folosi şi ochelari de eclipsă. Se mai poate folosi o metodă sigură, cea a proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei, nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecţie prin lunetă sau prin telescop.

Reprezentanţii Observatorului le atrag atenţia cetăţenilor să nu încerce să vadă eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate.

Ce este o eclipsă de Soare

O eclipsă de Soare se produce întotdeauna la faza de Lună Nouă. Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: parţiale, inelare şi totale. O eclipsă totală se produce la fiecare 40 de ani, vizibilă din aceeaşi regiune de pe pământ.

Eclipsele de Soare parţiale sunt mai dese şi se produc atunci când Luna trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Primele observaţii au fost făcute în urmă cu două milenii şi jumătate de babilonieni, apoi astronomul grec Ptolemeu a elaborat, către anul 150 al erei noastre, veritabile calcule.

Citește și: Perseidele 2022. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din acest an

O eclipsă inelară de Soare se produce atunci când lungimea axei conului de umbră al Lunii este mai mică decât distanţa Pământ-Lună, vârful conului de umbră fiind situat între două corpuri. Pentru punctele terestre aflate în domeniul delimitat de prelungirea conului de umbră, va avea loc o eclipsă inelară de Soare, din aceste puncte fiind vizibil un inel periferic al Soarelui sub forma unui „inel de foc”, potrivit euronews.ro.

Soarele şi Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, diametrul aparent al Lunii este mai mic decât al Soarelui; Luna fiind destul de departe de Pământ în această zi, nu va putea obtura întreaga lumină a Soarelui trimisă spre pământ. Din Soare se va vedea doar marginea în formă de „inel de foc” ce înconjoară Luna întunecată.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite