ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Protecției Solare. Vara asta primul lucru pe care ți-l pui în bagaj este crema solară

Ziua Internațională a Protecției Solare
Ziua Internațională a Protecției Solare

În fiecare an, pe data de 27 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Protecției Solare. Dintre toate zilele, aceasta este poate cea mai importantă, pentru că este un mesaj de reamintire să ne acoperim pielea cu o protecție solară atunci când ieșim la soare. Cu toate că foarte multe campanii de sănătate s-au asigurat că oamenii știu cât de importantă este protecția solară, în realitate oare câți sunt conștienți de acest lucru?

Baz Luhrmann spunea odată: ”Dacă aș putea să vă ofer un singur sfat pentru viitor, protecția solară ar fi aceasta”. Și este cu siguranță un sfat foarte înțelept. Vei găsi în acest material și explicația!

Este sfârșitul lunii mai, iar acum începe oficial vara și se pregătesc concediile și mersul la piscină și pe plajă, unde abia așteptăm să căpătăm bronzul acela superb! Totuși, e bine să-ți reamintești că expunerea la soare dăunează pielii și poate agrava semnele îmbătrânirii și chiar să provoace cancer de piele. De aceea toți specialiștii recomandă purtarea unui strat de protecție solară indiferent de anotimp sau de expunere.

Istoria Zilei Internaționale a Protecției Solare

Pentru a înțelege istoria acestei zile, trebuie să înțelegi istoria protecției solare. Una din primele creme pentru prevenirea arsurilor solare a fost creată în anul 1930 de un bărbat australian cunoscut sub numele de Milton Blake. Acest produs a fost rezultatul unei munci obositoare și multă dăruire. A petrecut 12 ani experimentând în bucătăria sa, până a reușit să vină cu o formulă care să funcționeze. Și se pare că a funcționat foarte bine, căci cremele sunt pe piață și acum!

Citește și: Crema de protecție solară nu este suficientă pentru a preveni arsurile solare. Copiii au nevoie de protecție mai specială

De atunci însă, au existat multe progrese. Franz Greiter, un student la chimie din Elveția, nu a fost mulțumit de produsele de protecție solară care se găseau pe piață, asta după ce s-a ales cu arsuri solare foarte grave după ce a urcat pe Muntele Piz, care se află la granița elvețiană-austriacă. Din această cauză, el s-a angajat într-o misiune de a îmbunătăți protecția solară și așa a apărut SPF-ul. Crema lui Franz Greiter a fost creată în 1946, iar atunci aceasta avea SPF-ul de doar 2.

SPF reprezintă factorul de protecție solară. Aceasta este o măsură a cantității de protecție UVB – ultravioletă B – pe care o vei obține de la produsul în cauză. SPF-urile sunt evaluate pe o scară de la 2 la 50+, acestea din urmă oferind cel mai puternic nivel de protecție. Pentru cantitatea de protecție UVA – ultravioletă A împotriva radiațiilor – pe care o oferă protecția solară, va trebui să te uiți la stelele de pe ambalaje. Cu cât sunt mai multe stele, cu atât este mai bună protecția. Aceștia sunt doi dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când achiziționezi o protecție solară.

Astfel că, Ziua Internațională a Protecției Solare a fost concepută pentru a se asigura că oamenii sunt conștienți de importanța purtării protecției solare. Arsurile solare pot crește riscul de cancer de piele și, prin urmare, este important ca toată lumea să recunoască cât de esențial este să folosim protecție solară. Una dintre cele mai mari probleme este că mulți oameni simt că acest lucru este ceva de care trebuie să se preocupe doar atunci când pleacă în vacanță. Însă adevărul este că, chiar și când vremea este rece afară, soarele încă strălucește, chiar dacă nu-l simți pe pielea ta, este la fel de periculos și poate provoca daune. Acesta este motivul pentru care este vital ca protecția solară să facă parte din rutina zilnică. Astfel că, această zi este una prin care să le reamintim oamenilor despre protecția solară și de ce este importantă. De fapt, mulți oameni cred că, dacă se bronzează, vor fi protejați de efectele nocive ale soarelui, dar, din nou, nu este cazul.

Folosește Ziua Internațională a Protecției Solare pentru a te asigura că te protejezi corespunzător de razele soarelui, că nu stai expus la soare între orele 11:00 – 14:00, că bei multe lichide și bineînțeles că folosești protecție solară!

Mituri comune despre arsurile solare și protecția solară

Pentru a te face să înțelegi și mai bine practicile de protecție solară și condițiile de siguranță, vom clarifica aici câteva dintre cele mai comune mituri despre protecția solară pe care oamenii le cred și astăzi!

Mitul 1 – Nu este nevoie să port protecție solară dacă vremea este rece sau înnorată. Adevărul este că dacă soarele este pe cer, trebuie să porți o protecție solară, iar soarele este întotdeauna pe cer!

Mitul 2 – Crema de protecție solară are SPF 50, deci nu este nevoie să mă dau periodic cu ea pentru că este puternică. Nu contează ce SPF este asociat cu protecția solară, acesta va dura doar aproximativ două ore, așa că trebuie să aplici din nou!

Citește și: Cum te ajută strugurii în cazul arsurilor solare. Trei porții pe zi din acest fruct au un impact uriaș

Mitul 3 – Nu trebuie să îmi aplic din nou protecția solară după înot, deoarece este rezistentă la apă. De fapt, nu există protecție solară impermeabilă.

Mitul 4 – Nu am nevoie de protecție solară, deoarece am pielea închisă la culoare. Poate fi mai dificil să vezi deteriorarea soarelui pe pielea închisă la culoare, dar cu toate acestea, persoanele cu pielea închisă la culoare sunt la fel de sensibile la arsuri la soare, așa că trebuie totuși să te asiguri că porți protecție solară.

Te-ar putea interesa și