Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Crema de protecție solară nu este suficientă pentru a preveni arsurile solare. Copiii au nevoie de protecție mai specială

Crema de protecție solară nu este suficientă pentru a preveni arsurile solare/ Freepik
Crema de protecție solară nu este suficientă pentru a preveni arsurile solare/ Freepik

În timp ce majoritatea informațiilor de aplicare a cremelor solare sunt referitoare la adulți, copiii au nevoie de o protecție sporită pentru a preveni arsurile solare. O cremă de protecție solară nu ar trebui administrată unui copil în vârstă de șase luni sau mai puțin, iar aceștia trebuie feriți cât de mult se poate de razele UV.

Pielea unui copil este mult mai subțire și delicată. Astfel că, protecția adecvată pentru un copil ar trebui să includă niște haine mai subțiri, lejere, care să contribuie la o circulație bună a fluxului de aer. Umbra să fie densă și, dacă se poate, ar fi indicată și o pălărie, astfel încât să nu existe niciun pericol de sufocare.

Mai mult, copiii, mai ales cei sub vârsta de un an, tind să bage în gură multe lucruri, ceea ce înseamnă că pot ingera și crema de protecție solară. Bebelușii și copiii mai mici sunt foarte sensibili la aceste raze UV și cel mai bine ar fi să li se ofere o protecție sporită, mai ales atunci când indicele UV poate fi de trei ori mai mare.

Conform datelor transmise de Organizația Mondială a Sănătății, indicele UV ajunge la niște puteri ale radiațiilor de la 0 (cel mai scăzut) la peste 11 (extrem). O concentrație mai mare a radiațiilor, duce la deteriorarea pielii, dar și a vederii. În ceea ce îi privește pe copii, arsurile solare pot fi un foarte mare pericol pentru ei, aceștia fiind mult mai susceptibili de a suferi de diferite boli, printre care, accidentul vascular cerebral provocat din cauza căldurii, potrivit BBC.

În urma studiilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai bună variantă ar fi utilizarea unor formule de protecție solară cu indicație direct adresată copiilor și testarea acestora, pentru prima dată, pe un plasture de piele. Pot apărea alergii în urma utilizării unor creme de protecție solară, iar acestea apar de cele mai multe ori din cauza ingredientelor suplimentare ale cremei, nu din cauza proprietăților protectoare pe care le are aceasta.

De asemenea, crema de protecție solară ar trebui stocată la o temperatură de maxim 30 de grade Celsius, pentru a nu se supraîncălzi și a-și pierde ingredientele eficacitatea. Cel mai potrivit loc este în lada frigorifică cu băuturi, ci nu în torpedoul mașinii sau în diverse alte locuri expuse în lumina soarelui.

Cât de multă cremă de protecție solară este indicat să folosim

Dacă pielea are un pigment de culoare mai închis este mai rezistentă la arsurile solare. În schimb, toate celelalte tipuri de piele pot fi deteriorate foarte ușor. Totul depinde de indicele UV și de tipul pielii, pentru ca o arsură solară să fie dezvoltată în doar 10 minute. Această expunere la radiațiile UV poate amplifica riscul dezvoltării de cancer de piele, chiar dacă nu se lasă cu arsuri solare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste expuneri sub razele soarelui pot provoca îmbătrânirea pielii, mai ales în ceea ce privește pielea de culoare.

Totuși, radiațiile UV nu sunt legate de temperatura atmosferică. Se pot dezvolta arsuri solare și într-o zi cu o temperatură mai rece, dar ci o vreme clară, după cele confirmate de Stuart Henderson, om de știință în domeniul radiațiilor de la Agenția Australiană pentru Protecția Împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (ARPNSA). Ca parte a unei cercetări din care a făcut parte, el spune că aplicarea unei creme de protecție solară este sigură pentru piele, însă, cantitatea folosită variază de la un individ la celălalt.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite