ADVERTISEMENT

Perseidele 2022. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din acest an

Cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din acest an/ Unsplash
Cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți din acest an/ Unsplash

Ploaia de meteoriți care va avea loc pe 13 august 2022 poartă numele de „ploaia Perseidelor”. Această denumire vine de la constelația Perseus, care este radiantul său. Un radiant este punctul de origine al ploii de meteoriți.

Ce sunt Perseidele

Perseidele sau „lacrimi de San Lorenzo” este o ploaie de meteori care apare în constelația Perseus, de unde și numele său, și care are relevanța sa maximă între 9 și 13 august. Este unul dintre cele mai cunoscute averse de meteori din lume și are cea mai mare intensitate, deoarece pot produce până la 80 de meteori pe oră sau mai mult, potrivit meteorologiaenred.com.

Pe tot parcursul anului există diverse averse de meteori în diferite puncte de pe cer. Cu toate acestea, Perseidele sunt cele care au avut o relevanță mai mare, deoarece au o rată ridicată de meteori pe oră. De asemenea, apar în timpul nopților de vară în emisfera nordică, făcându-l mult mai plăcut.

Citește și: Pământul, așa cum nu l-ai mai văzut. Top 10 fotografii ale Terrei făcute din spațiu sau de pe alte planete

Perseidele au fost cunoscute de chinezi în jurul anului 36 d.Hr. În Evul Mediu, catolicii au botezat aceste ploi cu numele de lacrimi ale Sfântului Laurențiu. În primii ani ai secolului al XIX-lea, unii oameni de știință precum Alexander von Humboldt și Adolphe Quetelet au crezut că aversele meteorice sunt fenomene atmosferice.

În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, creează un fenomen aparte.

Când are loc cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți

Ploaia de meteoriți Perseide are loc în fiecare an între 23 iulie și 22 august. Fenomenul atinge apogeul între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, în zorii zilei. Vârful sau „maximul” ploii este atunci când cade cel mai mare număr de meteori pe oră, aproximativ 50 pe oră. Acest moment inedit este de obicei în orele dinaintea zorilor, când încă este întuneric.

Citește și: Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile. De la urmele lăsate de păsări pe cer, până la viteza luminii în slow motion

Această ploaie de meteoriți poate fi văzută de oriunde în lume. Cu toate acestea, cele mai bune momente pentru a vedea Perseidele sunt noaptea târziu, la miezul nopții sau înainte de răsărit.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite