Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile. De la urmele lăsate de păsări pe cer, până la viteza luminii în slow motion

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile
Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Vederea umană are limitele sale, incomparabil mai mici decât ale altor viețuitoare de pe planetă, dar datorită simulărilor şi fotografiilor reale oamenii au acum acces vizual şi la lumea invizibilă. Putem astfel admira strălucirile misterioase din jurul florilor, putem observa un atom, ba chiar şi viteza luminii lasă o urmă care ni se lipeşte de retină.

Halo-ul de gaz din jurul galaxiei Andromeda

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Atunci când privim cerul nopții suntem fascinați de mulțimea de sclipiri, dar dincolo de acestea există multe lucruri pe care ochiul uman nu le poate percepe. Nimburile galactice sunt nori de gaz care se desfășoară în jurul fiecărei galaxii, aproape ca o atmosferă, dar abia în urmă cu două luni a putut fi vizibil primul astfel de halo, al celui mai apropiat vecin galactic al nostru, Andromeda. Acest halo imens se extinde în spațiu de aproximativ un milion de ani-lumină, ajungând la aproximativ jumătate din distanța care separă Andromeda de Calea Lactee. Dintre cele două galaxii, norul Căii Lactee este mai greu de studiat, astfel că orice informație obținută de la Andromeda poate oferi indicii despre cum era halo-ul nostru în trecut și cum ar putea evolua în viitor. Totuşi pentru majoritatea dintre noi ceea ce contează este strălucirea violetă a halo-ului Andromedei.

Valul de şoc al unei explozii

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Departe de civilizație, Agenția Canadiană de Cercetare și Dezvoltare în Domeniul Apărării deține o vastă bucată de teren în prerie, locul perfect pentru experimente şi pentru a arunca în aer lucruri. În 2015, Agenția a detonat o cantitate mare de explozibili în timpul unui test, iar cineva care a făcut o fotografie a mingii de foc a surprins în mod neașteptat valul de șoc al exploziei. Acest val se produce când ceva se deplasează (sau se extinde) mai repede decât viteza sunetului, declanșând o schimbare bruscă a presiunii. Undele de șoc sunt de obicei vizibile numai în apă sau atunci când se curbează departe de fundul unei explozii, dar imaginea din 2015 a capturat o undă de șoc în aer. Ceea ce face fotografia și mai excepțională a fost claritatea. Forma undei de șoc este clară, înconjurând explozia ca o bulă.

Un câmp magnetic în formă de X

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Galaxiile spirală arată frumos şi ordonat, dar cea numită NGC 4217 dezvăluie mai multe lucruri decât cele pe care le putem vedea la o galaxie, precum câmpul magnetic în formă de X, captat nu mai departe de iunie 2020. Nu se ştie aproape nimic despre modul în care galaxiile își generează propriile câmpuri, dar pentru a elimina mantia invizibilității în jurul unui câmp magnetic galactic, oamenii de știință măsoară pur și simplu viteza și comportamentul razelor cosmice din zonă. Câmpul magnetic al NGC 4217 s-a dovedit a fi colosal, ajungând la 22.500 de ani lumină în spațiu şi, mai mult, în formă de X. Atunci când imaginea a fost dezvoltată a dezvăluit fenomene misterioase în interiorul câmpului care nu mai fuseseră văzute până acum. Pentru prima dată, au fost observate bule de gaz uriașe, magnetice și ele, plasate ca şi cum ar fi aruncate în exterior.

Valurile gravitaționale de deasupra Australiei

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

În 2019, un satelit meteo a captat ceva deosebit deasupra Australiei, iar o privire mai atentă a identificat fenomenul drept valuri gravitaționale. Sigur, acestea apar și în alte părți, dar este incredibil de rar ca ele să fie văzute. De obicei sunt invizibile, dar lucrurile au luat o întorsătură interesantă când o furtună a adus aer rece în atmosfera de pe coasta de nord-vest a Australiei. Aerul rece a împins în aerul mai cald al regiunii și a produs suficientă condensare pentru a crea nori curbați. Nori s-au curbat deoarece s-au format de-a lungul crestelor undelor gravitaționale, ceea ce a făcut, de asemenea, ca valurile să fie vizibile pentru satelițil. Valurile în sine au fost rezultatul gravitației Pământului care a încercat să aducă echilibrul atmosferei, după ce furtuna a provocat o diferență de temperatură foarte mare.

Materia întunecată

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Acest hău umple 85% din univers, dar cu toate acestea materia neagră este o mare fantomă. Singurul mod în care oamenii de știință știu că materia neagră există este modul în care gravitația sa împinge alte materii și lumina. Există, de asemenea, o teorie conform căreia materia neagră formează halouri în jurul galaxiilor. Cercetătorii de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics au făcut un experiment bazat pe o teorie populară, că materia neagră constă din pete numite particule masive care interacționează slab. Pentru a vedea dacă particulele se comportat la fel indiferent de mărimea lumii lor, simularea a creat materie întunecată pe o scară pe 30 de magnitudini diferite. S-a constatat că materia întunecată se învârte în nimburi în jurul galaxiilor, dar, mai încurajator, a format nimburi la toate scările de masă – chiar și la cele prea mici pentru a fi văzute. Deoarece același lucru s-a întâmplat peste tot, nimburile sunt acum recunoscute ca o caracteristică a materiei întunecate. Interesant, simularea a arătat, de asemenea, că inelele erau neclare la margini și mai dense în apropierea centrului.

Urmele păsărilor pe cer

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Întrebarea cum arată urmele păsărilor pe cer l-a bântuit de mult timp pe barcelonezul Xavi Bou. După multă vreme de privit cerul, imaginația lui a văzut urme ca de șarpe în spatele fiecărei păsări în zbor, iar cum câțiva ani el a găsit o modalitate de a fotografia asta. A folosit o cameră video pentru a filma diferite specii de păsări în zbor, apoi a compilat cadrele într-o singură imagine. Fotografia arată poziția fiecărei păsări înaintând, cadru cu cadru, pentru a crea „urme” fascinante de-a lungul drumurilor pe care le urmează păsările.

Viteza luminii în slow motion

Nu este nimic mai rapid decât viteza luminii. Călătorind cu 300 de milioane de metri pe secundă, nimeni nu știa cum arată de fapt viteza luminii, asta însă până în 2019, când cea mai rapidă cameră din lume. numită T-Cup, a înregistrat o filmare cu laser printr-o sticlă cu lapte, secretul fiind că moleculele de lapte împrăștie particulele ușoare și le fac mai vizibile. T-Cup a surprins evenimentul filmând, uimitor, 100 de miliarde de cadre pe secundă. Chiar și așa, viteza luminii nu a putut fi vizualizată decât cu mișcare lentă. Filmările arată o estompare albastră care străbate laptele şi, deși nu este cea mai spectaculoasă priveliște, realizarea este remarcabilă.

Strălucirea florilor

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

În lumea fotografiei, există o tehnică numită UVIVF (fotografie cu fluorescență vizibilă indusă de ultraviolete). Această vrăjitorie determină fluorescența lucrurilor. Când o fotografie este făcută în timpul unei sesiuni UVIVF, aceasta captează lumina nevăzută care radiază dintr-un obiect. Rezultatele sunt uimitoare. În 2018, fotograful Craig Burrows a folosit tehnica pe flori. Pozele semănau cu ceva de pe alt tărâm, culori neobișnuite, sclipiri și nuanțe strălucitoare străluceau în jurul plantelor. Fotografiile au arătat că polenul este deosebit de luminos, iar acest lucru a adăugat mai multă influență unei vechi teorii că florile folosesc fluorescența pentru a atrage polenizatorii.

O nouă specie de OZN-uri?

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Una dintre cele mai ciudate pretenții venite din comunitatea OZN este că cerul este plin de obiecte zburătoare invizibile. Mulți oameni au urmărit aceste OZN-uri cu camere de vizionare nocturnă. Verdictul? Că există un nou tip de OZN care emite lumină în infraroșu și altfel ar fi nedetectabil. Scepticii nu sunt însă de acord şi consideră că „flota invizibilă” nu este altceva decât avioane, molii, lilieci și sateliți măriți de dispozitive cu infraroșu. Nici măcar cazurile considerate elocvente nu primesc aprobarea oamenilor de știință. Când, în 2012, o societate paranormală din Texas a surprins imaginea unui OZN silențios, în formă de triunghi, cercetătorii au spus despre el ca este doar o dronă militară cu lumini infraroșii.

Captarea unui atom

Top 10 imagini ale lucrurilor invizibile

Înțelepciunea convențională spunea că atomii sunt prea mici pentru a fi văzuți cu ochiul liber, dar David Nadlinger a refuzat să creadă asta. Fizicianul a vrut să privească un atom fără ochelari speciali sau la microscop, iar în 2018 a reușit asta. Încântat, Nadlinger a făcut o fotografie, iar imaginea a primit premiul cel mai mare într-un prestigios concurs de știință din Marea Britanie. Nadlinger a prins atomul între câmpurile electrice înainte de a-l stabiliza într-o cameră de vid. Două ace, la distanță de 2 mm (0,08 in), țineau particula între ele. Un laser albastru-violet a nuanțat atomul în albastru și l-a făcut vizibil cu ochiul liber. Într-o zi, această ispravă ar putea ajuta la crearea de computere cuantice sau ceva la fel de tehnologic, dar ar chiar şi acum oferă o oportunitate uimitoare de a privi direct la elementele de bază ale materiei.

Te-ar putea interesa și