Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Canicula ne afectează vederea. Efectele temperaturilor ridicate asupra ochilor

Canicula ne afectează vederea/ Freepik
Canicula ne afectează vederea/ Freepik

Din cauza valului foarte ridicat de căldură, care a pus stăpânire pe întregul continent, s-a ajuns în situația în care și organismul nostru să fie una dintre victimele temperaturilor foarte ridicate. Ochii noștri nu sunt nici ei mai puțin vizați, ci, mai mult, sunt foarte afectați de aceste temperaturi ale sezonului de vară.

Printre primele semne se numără înroșirea ochilor și senzația de usturime, semn că, ceva nu este în regulă și că ar trebui să consultați un specialist. Temperaturile extrem de ridicate pot duce la apariția conjunctivitei sau a sindromului de ochi uscat, însă, pe o perioadă mai îndelungată, riscul de a degenera situația este unul foarte crescut. Dacă petreceți foarte mult timp în bătaia soarelui, fără a dispune de o protecție solară, puteți dezvolta și o altă boală a ochiului, respectiv cataracta.

Alături de căldură, și poluanții atmosferici ajung să creeze infecții oculare. Conform BBC, trebuie să dăm dovadă de foarte multă atenție și să acționăm la timp, pentru a nu ajunge în situația de a nu mai putea face nimic pentru sănătatea ochiului nostru.

Sindromul de ochi uscat

Este o afecțiune a vederii, ce apare pe timpul verii din cauza conținutului lacrimal care se evaporă în momentul în care este expus unor temperaturi ridicate, ochii nemaifiind în totalitate hidratați. Astfel, ne confruntăm cu diferitele tipuri de iritație și în mod frecvent cu senzația de usturime.

Conjunctivita

Este tot o afecțiune a globului ocular, dar care este cauzată, de această dată, de dezvoltarea unei infecții virale sau bacteriene. Apare deseori în urma unei băi în mare sau în interiorul unei piscine, care se transmite foarte ușor de la un ochi la celălalt, dar și de la o persoană la alta.

Ulciorul

Este afecțiunea care este cel mai frecvent întâlnită, mai ales în cazul copiilor. În afară de umflătură și de roșeață, ea vine la pachet și cu o durere insuportabilă, iar acțiunea de frecare a ochilor nu face nimic altceva decât să agraveze întreaga situație.

Alergiile

După cum bine știm, acestea sunt de toate tipurile și mai mult, le întâlnim cel mai adesea vara. Printre factorii care contribuie la dezvoltarea alergiilor se regăsesc poluarea, praful, dar și umezeala.

Alături de toate aceste afecțiuni ale ochilor, care apar cu simptomele aferente, expunerea la lumină nu face decât să ne agraveze întreaga situație. Mai exact, razele UV pot contribui la apariția unor afecțiuni mai grave, printre care degenerescența maculară, glaucomul denumit și (ochiul surferului), cataracta, pterigionul, dar și cancerul de piele, cu precădere, în zona pleoapelor și a ochiului.

Sfaturi și idei recomandabile

În afară de ochelarii de soare, care ar trebui să fie aleși cu mare grijă, astfel încât să nu permită pătrunderea razelor UVA și UVB, în proporție de 99-100%, se recomandă ca fiecare persoană să încerce evitarea atingerii ochilor sau realizarea acțiunii de frecare, să nu împrumute nimănui prosopul de plajă, batista sau produsele cosmetice și să poarte mereu o pereche de ochelari de protecție, în momentul înotului. Dacă simțim unele dintre simptomele descrise mai sus, este foarte important să nu încercăm să tratăm problema acasă și să mergem de urgență la un medic.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite