Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum să dormi puțin și să te trezești odihnit. Trucurile folosite de Leonardo da Vinci, Salvador Dali și Nikola Tesla

Cum să dormi puțin și să te trezești odihnit/ Pexels
Cum să dormi puțin și să te trezești odihnit/ Pexels

Odihna joacă un rol important în viața noastră, ajutând la sănătatea organismului și la funcționarea optimă a creierului. Însă, contrar așteptărilor, un somn odihnitor nu ține neapărat de numărul de ore dormite, ci de tehnica folosită.

Un somn odihnitor are ca rezultat creșterea energiei în organism, un sistem imunitar mai puternic, o stare generală mai bună şi chiar o viață mai lungă. Lipsa somnului devine o adevărată problemă mai ales în timpul verii, când temperaturile îngreunează şi mai mult odihna.

Într-o Eră a vitezei, când timpul este mai mult dușmanul nostru, trebuie să învățăm să ne adaptăm corpurile la stilul nostru de viață. Cele 8 ore de somn nu mai sunt de mult o regulă strictă, asta pentru că, în prezent, programul oamenilor diferă, aceștia dormind uneori doar 5 ore, alteori poate și peste 8 ore. Nu vom rezolva nimic dacă ne forțăm corpul să doarmă la ore fixe, mai ales dacă adormim stresați că nu am terminat lucrurile pe care le aveam de rezolvat. Astfel că, cel mai benefic truc pentru a dormi puțin și a te trezi odihnit este să te duci la culcare fix atunci când îți e somn.

Tehnicile folosite de Leonardo da Vinci, Salvador Dali și Nikola Tesla

Să dormi puțin, dar să te trezești odihnit pare un vis irealizabil. Totuși, există modalități de combatere a privării de somn. Iată cum reușeau Leonardo da Vinci, Salvador Dali și Nikola Tesla să se odihnească folosind puține ore pentru somn.

Somnul strămoșilor – 6 ore

În trecut, strămoșii noștri dormeau în două faze separate de o perioadă de veghe. Această perioadă era folosită pentru practicile spirituale. Acesta se mai numește și somn polifazic, fiind cea mai confortabilă opțiune şi poate fi suplimentată cu 30 de minute de somn în perioada de adaptare.

Formula de dormit: 4 ore (prima fază) + 2 ore (a doua fază) = 6 ore

Dymaxion – 2 ore

Buckminster Fuller a venit cu cea mai eficientă tehnică de dormit constând în 4 faze de 30 de la fiecare 6 ore. El pretindea că nu s-a simțit niciodată mai energic. După doi ani de la acest program, faimosul inventator a fost examinat de medici, care au constatat că este într-o stare de sănătate perfectă. Se pare că acesta este una dintre cele mai drastice metode de dormit.

Formula de dormit: 4 reprize de 30 de minute la fiecare 6 ore = 2 ore

Superhuman – 2 ore

Aceasta este o tehnică de dormit foarte eficientă și mai puțin drastică. Există totuși un dezavantaj: nu puteți să întrerupeți programul şi să treceți peste anumite perioade de dormit, pentru că altfel vă veți simți obosiți.

Leonardo da Vinci şi Salvador Dali foloseau această metodă. Conform legendei, Dali așeza o tavă metalică lângă pat şi stătea cu o lingură în mână. Când lingura cădea, artistul se trezea. Această stare intermitentă, între somn şi veghe, îi oferea idei noi pentru creațiile sale.

Formula de dormit : 6 reprize de 20 de minute pauză la fiecare 4 ore dormite = 2 ore

Siesta – 6,5 ore

Winston Churchill a fost unul dintre practicanţii acestui program. Politicianul se ducea la culcare la 3 dimineața, se trezea la 8 şi apoi mai dormea aproximativ o oră după-amiază. „Trebuie să dormi între prânz şi cină, să-ți scoți hainele şi să intri în pat. Asta e tot ce fac mereu, să nu crezi că vei lucra mai puțin pentru că dormi în timpul zilei. Vei fi capabil să realizezi mai mult“, a spus Churchill.

Formula de dormit : 5 ore pe timp de noapte + 1,5 ore în timpul zilei = 6,5 ore

Tesla – 2 ore 20 minute

Fizicianul şi inventatorul Nikola Tesla dormea doar 2 sau 3 ore pe zi. El putea lucra toată noaptea atunci când folosea această tehnică de dormit, care mai târziu a i-a preluat numele.

Formula de dormit : 2 ore pe noapte + 20 de minute în timpul zilei = 2 ore, 20 minute

„Everyman“ – 2,5 ore

Oamenii de știință au studiat modelele de dormit ale copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale animalelor. Elefanții, de exemplu, respectă un program numit „Everyman“ şi dorm în medie 2 ore pe zi: 1 oră pe timp de noapte şi apoi 3 sau 4 reprize de 15 minute în timpul zilei. Trebuie să existe intervale egale între perioadele de somn scurt. Acest program este considerat cel mai flexibil şi ușor. În plus, somnul scurt poate fi omis, fără a afecta sănătatea.

Formula de dormit : 2,5 ore pe timp de noapte + 3-4 reprize a câte 15 de minute în timpul zilei

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite