Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

A fost aleasă culoarea anului 2023. Institutul Pantone susține că vedeta culorilor de anul viitor este Viva Magenta

A fost aleasă culoarea anului 2023. Institutul Pantone susține că vedeta culorilor de anul viitor este Viva Magenta
A fost aleasă culoarea anului 2023. Institutul Pantone susține că vedeta culorilor de anul viitor este Viva Magenta

Institutul Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, o culoare descrisă ca un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria.

Vreme de 25 de ani, celebrul institut alege, pe final de an calendaristic, o culoare reprezentativă pentru următoarele 12 luni. Denumirea exactă a culorii este Pantone 18-1750 Viva Magenta. Este, spun cei care au ales-o, o nuanţă vibrantă şi nuanțată de roşu purpuriu și un exemplu de echilibru. Se bazează atât pe tonuri calde, cât şi reci, iar originile culorii sunt ancorate în natură. Este o nuanță îndrăzneață de roșu care vorbește despre puterea și vitalitatea necesare pentru a crea un viitor mai pozitiv.

Magenta se regăsește atât în picturile din peșteri cât și în paleta de culori a galaxiilor. „Este curajoasă, este neînfricată și este folosită pentru a descrie optimism și fericire și știm că avem cu toții nevoie mare de așa ceva”, spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone, potrivit The Guardian.

Citește și: Decorarea casei cu lumânări parfumate. Metode inedite prin care îți poți aranja locuința

Aflat în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în considerare avalanșa de provocări cu care oamenii s-au confruntat în ultimii ani, cum ar fi pandemia COVID-19, și modul în care acestea au modelat perspectiva, valorile și atitudinile în găsirea unei culori pentru 2023.

„Am ales această culoare pentru că am simțit că este o nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională, ceva care ne-ar putea prezenta o nouă viziune”, a mai declarat Leatrice Eiseman.

Viva Magenta este o culoare de sărbătoare

Eiseman, care a descris Viva Magenta ca fiind un „roșu animat, care pulsează cu mișcare”, indică natura ca fiind una dintre principalele surse de inspirație pentru selecția de culori din acest an, și anume coloranții din coșenila roșie, care au fost folosiți încă din secolul al II-lea î.Hr. pentru a imprima nuanțe roșii bogate pe țesături și hârtie.

O nuanță precum Viva Magenta este șansa revizitalizării și reconectării cu istoria, imaginând în același timp un viitor mai luminos.

Citește și: Parfumuri ideale pentru iarnă. Ce parfum poți folosi în sezonul rece

„Sperăm că simbolismul din această culoare va crea o lume dinamică ce încurajează experimentarea”, spune Eiseman.

În timp ce culoarea are legături profunde atât cu trecutul, institutul dorește să fie clar că este, de asemenea, o culoare care se potrivește incontestabil pentru prezent, o nuanță care încurajează toți oamenii să trăiască viața cu îndrăzneală în momentul prezent.

„Numele culorii în sine vă spune că aceasta este o culoare cu care să sărbătoriți, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria. Este ceea ce noi numim o nuanță fără limite, o declarație cu adevărat remarcabilă. Este imposibil să intri într-o cameră dacă porți această culoare și să nu se îndrepte atenția spre tine. Este îndrăzneață. Este spirituală și incluzivă – îi primește pe toți și pe oricine cu același spirit rebel”, susține Eiseman.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite