Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

1 mai. Ziua internațională a muncii. Tu cât de mult ai nevoie de ziua asta liberă?

Ziua internațională a muncii/ Jesuisbaher
Ziua internațională a muncii/ Jesuisbaher

Astăzi, 1 mai, este Ziua Internațională a Muncii, iar oamenii din aproape toată lumea își alocă această zi pentru a face fix ceea ce le place, detașându-se de muncă! În acest articol îți prezint o scurtă istorie despre cum a devenit această zi una favorabilă pentru muncitori, dar și ce poți să faci astăzi pentru a sărbători cu adevărat ziua ta liberă.

Este clar că toată lumea adoră să-și petreacă timpul după bunul plac, fiind ancorați în activități plăcute și care îi fac fericiți. Însă nu de fiecare dată avem posibilitatea să facem ceea ce ne dorim. Asta pentru că este nevoie de un job pentru a putea face toate aceste lucruri, iar acest job ne mănâncă 8 ore pe zi.

Citește și: Pandemia a schimbat percepția românilor despre birourile în care lucrează. Grija pentru sănătate a devenit prioritară, aproape jumătate dintre angajați doresc să fie protejați la locul de muncă

Desigur, sunt foarte multe persoane care fac ceea ce le place și nu mai consideră job-ul ca pe un lucru nasol, ci iubesc fiecare minut petrecut la locul de muncă. Și chiar dacă sunt persoane care nu iubesc atât de mult munca pe care o fac, trebuie să ne amintim că fiecare muncă este foarte importantă și necesară pentru societate.

Nu există joburi bune și rele, fiindcă fiecare om contribuie la funcționarea acestei societăți. Iar lucrurile merg bine datorită diversității locurilor de muncă. Așa că, nu crezi că este important să sărbătorim acest lucru? Iar pentru asta avem Ziua Internațională a Muncii!

Istoria Zilei Internaționale a Muncii

În cursul anului 1884, la o întrunire a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada, s-a hotărât începerea luptei pentru ziua de lucru de 8 ore. George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor este cel care a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca ”8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, şi după 1 mai 1886”.

Ziua de 1 Mai 1886 s-a fixat ca zi de grevă generală pentru satisfacerea acestei revendicări. La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde s-au adunat 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă, potrivit Agerpres.

Ziua de 1 mai a devenit cunoscută mai ales pentru incidentele violente care au avut loc două zile mai târziu, pe 3 mai 1886, în Piața Heymarket din Chicago. În timpul demonstrațiilor, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaților de la întreprinderea de prelucrare a lemnului McCormick. Polițiștii din Chicago au deschis focul fără avertisment, omorând patru muncitori care demonstrau pașnic.

Cum să sărbătorim Ziua Internațională a Muncii

Pentru că este numită Ziua Internațională a Muncii, această zi este liberă de la stat. Angajații aleg să o petreacă așa cum vor ei, fără a fi constrânși de problemele cotidiene. Astfel că, în această zi poți face ceea ce nu ai apucat să faci de mult timp pentru că nu ți-a permis programul. Astăzi poți să încerci activități noi, sau de ce nu, chiar să zaci în fața televizorului uitându-te pe Netflix dacă asta te face fericit.

Cei mai mulți români aleg să petreacă această zi în natură, cu familia și prietenii, bucurându-se de un grătar și de o vreme frumoasă. Alții aleg să plece la mare unde să se distreze cu prietenii și să mai aibă parte de o noapte nebună pentru că este timp a doua zi de ”reveneală”.

Citește și: ”Karoshi” – Moartea de epuizare sau ravagiile suprasolicitării la locul de muncă. Tragedia pe care Japonia a “exportat-o” în toată lumea

De asemenea, dacă n-ai idei cum să-ți petreci ziua, eu îți propun să mergi la un masaj pentru a elimina stresul acumulat în ultima perioadă. Să încerci lucrul acela pe care l-ai tot prelungit sau să mergi într-un loc în care ți-ai dorit de mult să mergi însă ai găsit scuze că nu ai timp. Și până la urmă, nu contează exact ce faci, important este să faci ceva cu totul diferit față de munca ta, să fie o zi liberă de la job! Îți doresc o zi a muncii fericită și distracție plăcută!

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite