Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Variola maimuței nu mai este o urgenţă de sănătate publică, a anunţat OMS

Variola maimuței nu mai este o urgenţă de sănătate publică, a anunţat OMS
Variola maimuței nu mai este o urgenţă de sănătate publică, a anunţat OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că mpox (maladie virală cunoscută în trecut sub numele de „variola maimuței”) nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, punând astfel capăt unei alerte de aproape un an care a fost emisă pentru o boală virală ce a făcut ca sute de cazuri să fie confirmate în peste 100 de ţări, informează Reuters şi AFP.

Această epidemie „nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, a declarat într-o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, respectând recomandarea formulată de comitetul de urgenţă al acestei organizaţii, potrivit Agerpres.

Anunțul a fost făcut la exact o săptămână după ce OMS a anulat şi cel mai ridicat nivel de alertă epidemiologică pentru maladia COVID-19.

Citește și: Avertizare OMS: Europa trebuie să limiteze creşterea numărului de cazuri de afecţiuni stomatologice

„Deşi urgențele pentru mpox şi COVID-19 s-au încheiat, amenințarea de noi valuri continuă să existe pentru ambele boli. Cele două virusuri continuă să circule şi cele două boli continuă să ucidă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Creşteri bruște ale numărului de cazuri de mpox au fost constatate, începând din mai 2022, în Europa şi în Statele Unite, în regiuni aflate la mare distanţă de cele zece ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest unde această boală era de multă vreme endemică.

OMS a declarat mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în iulie 2022 şi a reconfirmat acel statut epidemiologic în noiembrie 2022 şi în februarie 2023.

De atunci, curba infectărilor a cunoscut o scădere accentuată. Astfel, au existat „cu aproape 90% mai puţine cazuri în ultimele trei luni în comparație cu precedentele trei luni”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statutul decretat de OMS pentru o boală are scopul de a declanșa o reacție internaţională coordonată şi de a debloca fonduri pentru ca țările lumii să poată colabora în privința distribuirii de vaccinuri şi tratamente medicale.

Citește și: Din cauza cui a ajuns planeta în fața unui nou lockdown? Detalii neștiute din trecutul controversat al șefului OMS și pentru cine e obligat să facă jocurile în pandemie

Peste 87.000 de cazuri de mpox au fost confirmate la nivel global de la începutul anului 2022 şi până în data de 8 mai 2023, potrivit celui mai recent raport al OMS. Cazurile de infectare au fost confirmate în 111 ţări, iar această boală a cauzat 140 de decese.

Deşi OMS anunțase în prima parte a acestui an că a observat o scădere susţinută a numărului de cazuri raportate, reprezentanţii săi s-au declarat totuşi îngrijorați de o posibilă reapariție a bolii în anumite regiuni şi de o transmitere persistentă a virusului în anumite ţări.

Mpox – o boală endemică în anumite ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală – se caracterizează prin erupții cutanate, care pot să apară pe organe genitale sau în cavitatea bucală. Maladia poate fi însoţită de accese de febră, dureri în gât şi dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite