Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

La ce vârstă începe declinul mental. Bărbații sunt afectați înaintea femeilor

La ce vârstă începe declinul mental/ Pixabay
La ce vârstă începe declinul mental/ Pixabay

Odată cu înaintarea în vârstă, apar și schimbări privind abilitățile de gândire sau chiar debutul declinului cognitiv. Acesta din urmă reprezintă pierderea treptată a abilităților de gândire, cum ar fi învățarea, memoria, atenția, raționamentul.

Declinul cognitiv arată diferit de la o persoană la alta pentru că există mai mulți factori care influențează, pe lângă vârstă, cum ar fi bolile sau stilul de viață, potrivit healthline.com. De exemplu, persoanele cu declin cognitiv ușor ar putea sesiza:

  • dificultăți în a găsi cuvintele potrivite pentru a se exprima
  • dificultăți în a găsi obiecte pe care tot ei le-au așezat într-un loc anume
  • uită de programările sau evenimentele stabilite
  • devin copleșiți de sarcinile complexe
  • vârsta la care începe declinul cognitiv

Citește și: Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer. Lucruri pe care probabil nu le știai despre această boală

Un studiu din anul 2020, la care au participat 29.000 de oameni, a demonstrat că declinul cognitiv începe în jurul vârstei de 73 de ani la femei, iar demența se instalează în jurul vârstei de 83 de ani. În cazul bărbaților, declinul cognitiv a început la 70 de ani, iar demența a apărut la 79 de ani. Este important de menționat că nu toate persoanele care au un declin cognitiv vor suferi de demență ulterior.

Un factor care a influențat vârsta a fost nivelul studiilor și educația. Persoanele cu studii superioare au experimentat primele simptome mai târziu deoarece au rămas activi intelectual mai mult timp și au avut mai multe conexiuni sociale mai târziu în viață. De asemenea, aceștia au acces mai mare la asistența medicală, astfel că le sunt diagnosticate eventualele probleme de sănătate mai devreme.

Citește și: Tulburarea bipolară se vindecă? Cele mai bune metode de tratare ale acestei boli

Genele și istoricul familial sunt factori de risc majori pentru declinul cognitiv. Dar și alți factori pot duce la o scădere mai rapidă, cum ar fi diabetul, tensiune arterială crescută, accidente vasculare cerebrale, fumat, colesterol ridicat, pierderea auzului.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite