Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Grupa de sânge poate crește probabilitatea apariției unui accident vascular cerebral, atenționează studiile – ești în pericol?

Grupa de sânge poate crește probabilitatea apariției unui accident vascular cerebral/ Pexels
Grupa de sânge poate crește probabilitatea apariției unui accident vascular cerebral/ Pexels

În fiecare an, 100.000 de oameni suferă de accidente vasculare cerebrale, conform datelor oficiale. Stilul de viața nesănătos este principala cauză, însă studiile au arătat că grupa de sânge influențează într-o mare măsură apariția unui AVC.

Un accident vascular cerebral are loc în urma blocării suplimentului de sânge într-o parte a creierului. Există două tipuri de accidente cerebrale, incluzând și accidentu cerebral ischemic, care este și cel mai comun. Acest tip de AVC are loc atunci când o cantitate mare de sânge se blochează, fie din cauza coagulării, fie a formării unor depozite de grăsime și colesterol.

Al doilea tip este accidentul cerebral hemoragic, care apare în urma unei cantități mari de sânge explodate și extinse în creier, dar și în țesuturile apropiate. Factorii de risc ale acestei afecțiuni includ o tensiune arterială crescută, diabetul, fumatul (dublând riscul de atac cerebral ischemic), un colesterol ridicat, dar și obezitatea și consumul mare de alcool.

Citește și: La ce vârstă începe declinul mental. Bărbații sunt afectați înaintea femeilor

Un nou studiu susține că grupa de sânge este un factor important în ceea ce privește declanșarea unui accident vascular cerebral. Studiul a fost publicat în revista Neurology, fiind realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Maryland, care a verificat datele obținute de la aproape 600.000 de oameni sănătoși, din 48 de studii diferite.

De asemenea, aceștia au analizat datele și a unui număr de 7000 pacienți care au suferit un AVC și au descoperit că unul din 16 AVC-uri au fost mult mai evidente printre oamenii cu o grupă de sânge de tip A.

Cea mai predispusă grupă de sânge

Grupa de sânge A este cea mai predispusă la dezvoltarea riscului de AVC. În jur de 16%, dintre accidentele vasculare cerebrale au avut loc la persoanele de dinainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu alte grupe de sânge. Cei cu grupa de sânge B sunt pe locul 2, iar cei cu grupa 0 au cel mai scăzut risc.

Citește și: De ce transpirăm noaptea. Organismul ne avertizează cu privire la posibile probleme de sănătate

Simptomele unui atac cerebral

Semnele cele mai vizibile pentru a-ți putea da seama sunt următoarele:

  • Starea de slăbiciune și amorțeala feței, a brațului sau a piciorului, cel mai adesea, pe o parte a corpului
  • Probleme de vorbire și de înțelegere
  • Probleme de vedere, de genul întunecării, ori a pierderii vederii, la unul sau la ambii ochi
  • Amețeală sau probleme cu echilibrul și coordonarea
  • Probleme cu mișcarea și cu mersul
  • Pierderea cunoștinței sau convulsii
  • Dureri grave de cap, fără a ști care este cauza, în mod special, dacă totul are loc din întâmplare

Este foarte important să sunăm la 112, imediat ce simțim aceste simptome pentru a nu se agrava situația.

Te-ar putea interesa și