Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce transpirăm noaptea. Organismul ne avertizează cu privire la posibile probleme de sănătate

De ce transpirăm noaptea/ Unsplash
De ce transpirăm noaptea/ Unsplash

Transpirație nu e întotdeauna rea, dacă o privim din punct de vedere medical. Oamenii transpiră abundent într-o zi caniculară, în timp ce fac exerciții de forță la sală, când dau un examen sau când au de predat o lucrare importantă șefilor. Însă, de ce transpirăm noaptea, când corpul și mintea se află în stare de repaus?

Site-ul Livestrong explică dacă este normal să asudăm mult și pe timpul nopții și arată care ar fi cauzele acestor transpirații nocturne și dacă ar trebui să ne facem griji.

Există numeroase persoane care se plâng de episoade repetate de transpirație severă în timpul nopții. Transpirațiile cronice nocturne indică adesea anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipoglicemia sau perimenopauza (perioada încadrată între 4 și 8 ani înainte de instalarea menopauzei).

Citește și: De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții? Răspunsul este în creierul nostru, spun oamenii de știință

În cazul femeilor de peste 50 de ani, menopauza este principalul factor declanșator al acestor transpirații nocturne. Bufeurile care însoțesc menopauza pot provoca transpirații abundente. Același lucru este valabil și pentru femeile cu cicluri neregulate. Unele infecții bacteriene, endocardita, osteomielita sau abcesele pot cauza transpirații.

Cauze ale transpirațiilor nocturne

Menopauza – Anii care au precedat menopauza, cunoscuți sub denumirea de perimenopauză, reprezintă momentul de vârf al bufeurilor: aproape 80% dintre femei spun că le-au experimentat pe măsură ce au trecut prin această etapă a vieții. Acest lucru se datorează fluctuațiilor semnificative ale producției de hormoni sexuali – estrogen și progesteron. Fluctuațiile apar de mai multe ori pe zi, inclusiv noaptea, când provoacă transpirații nocturne.

Cercetările experților de la Harvard School of Public Health arată că fluctuațiile hormonale care apar odată cu menopauza declanșează simptome vasomotorii precum bufeuri, frisoane, înroșirea feței, transpirație excesivă și transpirații nocturne.

Efect secundar al medicamentelor – Există mai multe medicamente care includ transpirația nocturnă pe lista efectelor secundare. De exemplu, medicamentele antidepresive sunt asociate cu transpirația excesivă. Dar și banala aspirină poate duce la transpirații nocturne. Pe listă se află și medicamentele pentru tensiune arterială și diabet și cele fără prescripție medicală, cum ar fi omeprazolul.

Citește și: Cum scapi de stres? Exercițiul care te va ajuta să fii mult mai relaxat

Probleme hormonale sau diabet – Hipertiroidismul (în cazul în care corpul produce prea mult hormon tiroidian) poate suprastimula sistemul nervos, ceea ce va duce la insomnii, dar și la transpirații pe timpul nopții. Dacă aveți diabet zaharat nediagnosticat, asta poate da peste cap nivelul zahărului din sânge și va face să transpirați mai mult, inclusiv noaptea. Transpirațiile nocturne pot fi și un simptom care indică existența anumitor tipuri de cancer, în special limfomul Hodgkin.

Infecțiile și virușii – Mai multe tipuri de infecții, mai ales, tuberculoza, dar și HIV, endocardita (infecția bacteriană a valvelor cardiace), abcesele și osteomielita (infecția oaselor) vor provoca febră și transpirații nocturne.

Efect secundar al apneei în somn – Transpirațiile nocturne apar de aproximativ trei ori mai frecvent la persoanele cu apnee netratată. Sindromul de Apnee în Somn este caracterizat de episoade repetate de blocare parțială sau totală a căilor respiratorii în timpul somnului, împiedicând pătrunderea aerului în plămâni.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite