Warning: Undefined array key "options" in /home/r100535nara/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Alexandru Rafila, despre sistemul de sănătate din România: Avem un sistem de sănătate cu două viteze
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, despre sistemul de sănătate din România: Avem un sistem de sănătate cu două viteze

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a referit la sistemul de sănătate din România ca având două viteze: pe de-o parte sunt medicii care vin de acasă, din timpul lor liber pentru a salva vieți, pe de altă parte sunt medicii care refuză să consulte pacienţii. Rafila afirmă că va schimba acest sistem, precum şi descentralizarea făcută în urmă cu 14 ani.

”Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligație. Noi tot timpul discutăm de obligații. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conștiință şi o datorie să îţi exerciți profesia. Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenției personalului medical. Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani creează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (…) E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Digi 24.

Citește și: De ce durerile de cap sunt mai frecvente la bărbați, dar mai severe la femei. Explicația medicilor

Ministrul Sănătăţii a criticat Colegiul Medicilor că nu s-a implicat după cazul de la Botoşani, unde o femeie gravidă după ce nu a primit îngrijiri medicale, potrivit news.ro.

”După ce s-a întâmplat la Botoşani, ne-am întâlnit cu toate instituțiile care au diverse responsabilități în administrarea actului medical, mai puțin Colegiul Medicilor, sper să vină şi dânșii la aceste discuţii pentru că dacă nu schimbăm modul de control al calității serviciilor medicale”, a declarat Rafila.

Întrebat când se va schimba sistemul de sănătate, Rafila a explicat că are sprijin politic pentru acest lucru.

Citește și: Metode de contracepție, atât la femei, cât și la bărbați. Ghidul complet pentru a te proteja, atât de o sarcină nedorită, cât și de boli

”Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului. Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătății oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuțiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecția Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai afirmat Rafila.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite