Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Două universități din România, incluse în top 1000 Times Higher Education 2023

Universități în top/ Pexels
Universități în top/ Pexels

Două universități din România se află clasamentul Times Higher Education 2023. ASE București și Universitatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca sunt singurele instituții de învățământ superior românești care se află în top 1000.

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge.

Citește și: Care este cea mai bună facultate din România? Topul instituțiilor superioare de învățământ în 2021

„UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea din România a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre”, a declarat rectorul universității Anca Dana Buzoianu, potrivit ziare.com.

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Topul se bazează pe 13 indicatori, care măsoară performanța unei instituții în cinci domenii: predare, cercetare, citări, venituri din transferul de cunoștințe și perspective internaționale.

Care sunt cele mai bune universități din lume

Conform THE World University Ranking 2023, cele mai bune universități din lume sunt:

  1. University of Oxford
  2. Harvard University
  3. University of Cambridge
  4. Stanford University
  5. Massachusetts Institute of Technology
  6. California Institute of Technology
  7. Princeton University
  8. University of California, Berkeley
  9. Yale University
  10. Imperial College London

Clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare, cercetare/citări, transfer de cunoștințe și perspectivă internațională.

Citește și: Elevii cu note de 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi bani de la guvern. Care este suma de care pot beneficia aceștia

Ponderea acestor zone, potrivit metodologiei anunțate: predare (cu indicatori precum reputația, raportul studenți-personal, veniturile instituționale) – 30%/ cercetare (cu 3 indicatori – reputația, veniturile din cercetare, productivitatea în cercetare) – 30%/ citări (influența cercetării) – 30% / perspectiva internațională (ponderea studenților internaționali, cea a profesorilor internaționali, colaborarea internațională) – 7,5%/ transferul de cunoștințe – 2,5%.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite