Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Darwin. Astăzi ai prilejul de a celebra importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea și promovarea științei

Charles Darwin/ Unsplah
Charles Darwin/ Unsplah

Ziua internaţională Darwin, marcată pe 12 februarie, îşi propune să promoveze principii precum curajul intelectual, permanenta curiozitate, gândirea științifică şi dorința de cunoaștere aşa cum au fost întruchipate de naturalistul britanic Charles Darwin (1809-1882).

Charles Robert Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809, în Shrewsbury, Anglia, şi a urmat cursurile Universităţii din Edinburgh, Scoţia. Era fascinat de numărul şi varietatea fosilelor şi a speciilor din diferite locuri de pe glob, iar în 1831 s-a îmbarcat într-o călătorie de cinci ani pe corabia Beagle, voiaj în timpul căruia a făcut importante descoperiri în insulele Galapagos. Cea mai populară lucrare a sa este „Originea speciilor”, care a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1859, potrivit darwinday.org.

Citește și: De ce unii oameni sunt mai scunzi decât alții? Răspunsul este în creierul nostru, spun oamenii de știință

Darwin este celebru pentru promovarea teoriei evoluției şi a mecanismului selecției naturale, iar abordări inspirate din teoriile sale ocupă şi astăzi un loc important nu numai în cadrul disciplinelor biologice, ci şi în multe alte domenii, precum antropologia, lingvistica, psihologia, sociologia, studiile culturale şi de gen, filozofia cunoașterii.

Celebrarea operei lui Darwin, precum și aducerea omagiului pentru viața sa au fost organizate sporadic de la moartea sa, pe 19 aprilie 1882, la vârsta de 73 de ani. Festivitățile se țineau la Down House, locuința din Downe, un sat de lângă Londra, unde familia sa a locuit din 1842 până la moartea soției, Emma, în 1896.

În ultimii ani ai secolului al XX-lea, doi entuziaști susținători ai lui Darwin, Amanda Chesworth și Robert Stephens, au inițiativa de a promova Ziua Darwin („Darwin Day”). În 2001, Chesworth înființează în New Mexico fundația non-profit Darwin Day Program. Stephens devine președinte al acestei fundații, Massimo Pigliucci vicepreședinte, iar Amanda Chesworth secretar general. În articolul Darwin Day, An International Celebration („Ziua Darwin, o sărbătoare internațională”), Stephens prezintă obiectivele organizației. În 2002, Chesworth editează o compilație numită Darwin Day Collection One: the Single Best Idea, Ever. Obiectivele lucrării constau în a prezenta opera multidisciplinară a lui Darwin și ecoul acesteia atât în rândul oamenilor de știință, dar și în cultura populară.

Citește și: Motivul pentru care nu ar trebui niciodată să intri încălțat în casă. Avertismentul transmis de oamenii de știință

În 2004, corporația a fost desființată și toate bunurile acesteia au trecut în componența Darwin Day Celebration, organizație non-profit, înființată în California în 2004 de către Robert Stephens și alții iar statutul inițial a fost extins.

Te-ar putea interesa și