Pandemia pune și mai multă presiune pe ideea unui ”corp de vară” perfect! Cum i-a afectat pe tineri

Pandemia pune și mai multă presiune pe ideea unui ”corp de vară” perfect
Pandemia pune și mai multă presiune pe ideea unui ”corp de vară” perfect

Pentru că vara este aproape, oamenii deja au început să-și pregătească corpurile pentru ceea ce numim ”corp pentru vară”. Dietele curg lanț iar femeile caută cel mai potrivit costum de baie pentru a-și scoate formele în evidență. Însă anul acesta lucrurile nu mai funcționează ca înainte, pentru că pandemia de Covid-19 a reușit să pună foarte multă presiune pe această idee.

Pandemia pune și mai multă presiune pe ideea unui ”corp de vară” perfect

Imediat după ce sărbătorile de iarnă se încheie, oamenii încep să se gândească cum să scape de kilogramele în plus și să ajungă la acel ”corp perfect pentru vară”, în ideea de a se încadra în standardele societății. Dacă iarna suntem acoperiți de o grămadă de haine, ei bine, vară renunțăm la cele mai multe dintre acestea și ne arătăm și mai mult corpurile. Însă ce se întâmplă dacă nu arătăm așa cum consideră alții că trebuie?

Pandemia de coronavirus ne-a forțat să stăm mai mult în case, să ne schimbăm stilul de viață, iar restricțiile au făcut ca sălile de fitness să fie o amintire. Astfel că, într-o monotonie în care oamenii au intrat, se pare că acel ”corp pentru vară” este și mai greu de atins după luni de zile de stagnare, în care singurul sport pe care îl facem este să mergem până al frigider pentru a mai lua o gustare la serial.

Ideea de a obține un ”corp pentru vară” este destul de rigidă. Noțiunea că trebuie să fii tonifiat pentru a te distra în timpul verii este nedreaptă și nerealistă. Acest discurs nu numai că exclude frumusețea diversității corpului, dar creează și așteptări dăunătoare și periculoase. Nu este nimic greșit în a face sport pentru că tu vrei sa te simți mai bine, însă nu trebuie să transformi acest lucru într-o obsesie de a arăta perfect pentru vară, doar pentru că așa ”dictează societatea”.

Pentru că se pune din ce în ce mai multă presiune pe oameni pentru a avea un corp perfect, mulți dintre tineri cad în capcana aceasta și devin anxioși cu privire la corpurilor lor. Încrederea lor în sine scade brusc și ajung să aibă probleme de integrare în societate, pentru că de multe ori consideră că nu se vor putea integra niciodată din cauza faptul că sunt prea grași sau prea slabi.

Există totuși speranță, și spun asta pentru că, de curând, publicația Buzzfeed a prezentat un material în care tinerii și-au dat seama de efectul negativ și de presiunea pe care societatea o pune pe oameni în ideea de a avea un ”corp de vară” perfect. Astfel că, cei mai mulți dintre tineri au hotărât să renunțe în a mai lupta pentru a avea corpurile acelea perfecte, doar pentru că așa consideră societatea!

”Abia acum, din cauza pandemiei, mi-am dat, în sfârșit, permisiunea de a fi eu însămi. M-am săturat să-mi urăsc corpul și sunt hotărâtă să nu mă las împotmolită de retorica anti-grăsime care îi face pe mulți dintre noi să ne simțim prost cu noi înșine. De curând mi-am dezactivat Facebook-ul din cauza numărului de postări pe care le vedeam despre slăbit. Am fost grasă înainte de pandemie și voi fi grasă după aceea”, a declarat o tânără pentru Buzzfeed.com.

Pandemia a agravat problemele de sănătate mintală

După un an de videoconferințe și întâlniri cu oameni doar pe videocall, multe persoane au devenit obsedate de presupusele imperfecțiuni ale corpului lor. Un lucru este clar! Oamenii sunt neliniștiți cu privire la vara aceasta din diverse motive. Unii se preocupă de problemele corporale pe care le aveau deja dinainte de pandemie și care s-au înrăutățit în ultimul an, în timp ce alții îmbrățișează de fapt schimbările corpului lor, dar le e frică să nu fie judecați de ceilalți.

”Această pandmeie a fost grea pentru toată lumea și a agravat problemele de sănătate mintală. Poate fi periculos atunci când asociem sănătatea cu greutatea și, de asemenea, atunci când încercăm să slăbim într-un timp scurt. Putem face mai mult rău decât bine corpului nostru și poate duce la tulburări alimentare”, a declarat recent psihologul și terapeutul Șirin Atçeken pentru Cosmopolitan UK, pentru Buzzfeed.com.

Te-ar putea interesa și