ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Internilor. Tinerii care muncesc zeci de ore fără să fie plătiți trebuie sărbătoriți

Ziua Internațională a Internilor/ Pexels
Ziua Internațională a Internilor/ Pexels

Internship-ul poate să fie o experiență uluitoare pentru tinerii care sunt dornici să adauge ceva bile albe la CV-ul lor. Cei mai mulți studenți sau absolvenți aleg să facă un internship în domeniul în care activează pentru a acumula experiență sau suficiente credite pentru cursurile de la facultate. Și pentru că această muncă neplătită poate fi destul de solicitantă, a apărut Ziua Internațională a Internilor!

Ziua Internațională a Internilor. Istoria acestei zile a stagiarilor

Internship-ul este atunci când un tânăr absolvent de o facultate, sau poate încă student, dorește să acumuleze experiență în domeniu în care vrea să lucreze. Cum cele mai multe companii din ultimul timp vor să angajeze doar oameni cu experiență, apărut această activitate numită ”practică”. Tinerii stau câteva luni în aceste internship, unde învață tot ce pot ei din domeniul de activitate, iar după acest timp de practică, angajatorul poate să-i propună studentului un job full time și plătit, însă acesta decide dacă îl va accepta sau va pleca.

Citește și: Cele mai căutate domenii în care vor să se angajeze tinerii

În România, internship-urile nu sunt plătite, însă în unele țări din Europa, multe companii oferă internship-uri plătite pentru minim 6 luni, maxim 12 luni. Faptul că tinerii aleg să muncească ore în șir în domeniu, fără să primească niciun ban pentru asta, este cu siguranță de apreciat. Astfel că, a apărut Ziua Internațională a Internilor.

Aceasta zi se sărbătorește pe data de 29 iulie și vine ca o recunoștință pentru eforturile și realizările tinerilor care aleg să facă un internship.

”Internul ideal este angajat, creativ, organizat, ambițios, independent și capabil să-și zâmbească, indiferent dacă se întâlnește cu o celebritate sau cu niște șosete” – Emily Weiss.

Ziua Internațională a Internilor a început încă din 2017, fiind implementă de WayUp, o platformă din SUA în care studenții și proaspeții absolvenți se pot conecta cu companiile și pot aplica pentru stagii și locuri de muncă. Organizatorii consideră că un internship excelent poate schimba viețile tinerilor, iar această zi a fost creată ca o modalitate de a încuraja studenții și absolvenții să aplice, să lucreze din greu și să vizualizeze viitorul pe care îl pot genera.

Citește și: Ziua internațională a studenților, o sărbătoare născută din tragedie. Curaj, luptă, educație – armele cu care tânăra generație schimbă regimuri și care îi fac pe politicieni să tremure

Tinerii participă la această sărbătoare apreciind munca grea pe care o fac stagiarii în timpul lor, învățând noi abilități și dobândind noi experiențe și cunoștințe despre industria în care lucrează, astfel încât să poată avea succes în viață.

Ce este un internship și cum te poate ajuta în carieră

Internship-ul este cea mai populară formă de program pentru tineri. În ultimii ani au fost lansate foarte multe programe de internship, fiind o modalitate prin care companiile își recrutează viitori angajați. Pentru tineri, internship-ul reprezintă o oportunitate de învățare, o modalitate prin care pot obține experiență și practică în domeniul de interes.

Acest tip de program se derulează pe o perioadă cuprinsă de obicei între 2 și 6 luni. Poate fi internship plătit sau neplătit, însă de ce mai multe ori acest lucru este anunțat încă de la început. Programul este, în general, unul flexibil, fiind genul de program dedicat studenților, pe care angajatorii îi încurajează să își termine studiile.

Te-ar putea interesa și