Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua internațională a studenților, o sărbătoare născută din tragedie. Curaj, luptă, educație – armele cu care tânăra generație schimbă regimuri și care îi fac pe politicieni să tremure

Ziua internațională a studenților/ Freepik
Ziua internațională a studenților/ Freepik

Ziua Internațională a Studenților. Speranțele fiecărui popor stau în generația tânără, reînnoirea perpetuă a societății cu idei şi spirit nou fiind semnul sănătății colective. Studenții au aici rolul major şi nu au ezitat să şi-l asume de multe ori de-a lungul istoriei şi tocmai lor şi curajului lor le este dedicată această zi de 17 noiembrie.

Peste tot în lume astăzi se celebrează Ziua Internațională a Studenților, sărbătoare născută în zorii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939, când 1.200 de studenți au fost duși în lagăre de concentrare din cauza unei revolte organizate împotriva armatei naziste.

La momentul respectiv, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, la Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, opt studenți și un profesor au fost executați fără proces, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre. N-au trecut decât doi ani, iar în 1941 Consiliul Internațional al Studenților a declarat 17 noiembrie drept Ziua Internațională a Studenților, pentru a comemora evenimentele din toamna lui 1939, de la Praga.

Citește și: Revoltă condusă de părinți, după ce o școală le-a impus elevelor să poarte lenjerie modelatoare pentru a scăpa de problemele legate de imaginea corporală

O jumătate de secol mai târziu, în toamna anului 1989, tot pe 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca pe 18 noiembrie să facă același lucru şi studenții cehi. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat cu circa 600 de răniți.

Astfel, data de 17 noiembrie a reprezentat și punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul “Revoluției de catifea” din Cehoslovacia. Un alt exemplu îl reprezintă revolta din 1973 a studenților politehnişti din Atena, împotriva juntei militare grecești, revoltă care a atins apogeul pe 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

În aceste vremuri de pandemie, importanța unei astfel de zile este cu atât mai mare, cu cât majoritatea elevilor şi studenților au pierdut practic un an de studiu, trecerea la cursurile online aducând cu sine o serie de probleme în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare. În astfel de situații este bine să ne amintim importanța pe care o au studenții în conturarea viitorului lumii.

Tânăra generație este cea care va da liderii zilei de mâine. Și, în vremurile tulburi de astăzi, vocile tinerilor trebuie să fie auzite. Aici intervine Ziua Internațională a Studenților, care în ultimii 81 de ani s-a transformat în mult mai mult decât ar fi trebuit sau s-ar fi dorit inițial să fie. În ciuda a ceea ce a devenit acum, originea respectării acestei zile stă în tragedie.

Această zi nu se referă doar la omagierea celor care și-au sacrificat viața pentru ca alții să trăiască vremuri mai bune, ci este, de asemenea, o sărbătoare a multiculturalismului prezent în instituțiile noastre de învățământ, în principal universități. Doar dacă oamenii se ridică și luptă împotriva a tot ce nu este în regulă în lume, putem merge cu adevărat înainte. În special, tânăra generație deține o mare putere în acest sens, ca oameni care poartă pe umerii lor mantia viitorului.

Respectarea acestei zile în toată lumea este de o mare importanță. Multe sindicate și organizații care reprezintă interesele studenților, precum EUSA (Asociația Sportivă a Uniunii Europene) și ESU (Uniunea Europeană a Studenților) o folosesc foarte mult prin răspândirea conștientizării cu privire la importanța educației pentru toți. Mitingurile și demonstrațiile desfășurate în diferite părți ale globului contribuie, de asemenea, la crearea unui mediu propice învățării, în care se fac pași mari pentru a oferi resurselor adecvate copiilor, astfel încât aceștia să obțină dreptul lor de bază de a primi educație. Astfel de mitinguri nu sunt posibile în mare parte din lume în 2020, dar online-ul este plin astăzi de webinar-ii pe această temă.

Citește și: Consiliul Național al Elevilor a transmis o serie de amendamente către Ministerul Educației. Elevii au cerințe drastice

Dar asta nu este tot ceea ce se speră să realizeze. În timp ce asigurarea educației pentru toți are o mare importanță pentru ca orice societate să aibă succes, celebrarea Zilei Internaționale a Studenților ajută la realizarea altor lucruri la fel de importante. Amintește oamenilor, în special studenților, de puterea pe care o dețin și de capacitatea pe care o au de a crea o schimbare pozitivă în lume, chiar și prin cea mai mică acțiune, îi face mai încrezători și mai capabili să fie liderii puternici și de impact şi îi conștientizează de potențialul pe care îl au.

Elevii și studenții care și-au dat viața în urmă cu mai bine de 80 de ani sunt o inspirație pentru toți și amintirea curajului lor în fiecare an ar trebui să le permită mai multor oameni să le pășească pe urme și să se străduiască să facă lumea un loc mai bun.

Te-ar putea interesa și