ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a cafelei frappé. Cum a ajuns o băutură de origine greacă să fie savurată de miliarde de oameni

Ziua Internațională a cafelei frappé/ Pexels
Ziua Internațională a cafelei frappé/ Pexels

Frappé-ul, un deliciu care a pornit din Grecia începând cu anii 1950, a primit şi o zi internațională. În fiecare an, pe data de 7 octombrie, milioane de oameni sărbătoresc cea mai spumoasă sărbătoare din an.

Deși este o băutură preferată vara, iubitorii de cafea se bucură atunci când vine toamna pentru că au prilejul de a încerca cele mai delicioase rețete de frappé. Dar cum a început totul?

În anul 1957, Dimitris Vakondios se afla la Târgul Internațional din Salonic din Grecia. Acesta era reprezentantul companiei elvețiene Nestlé la expoziția anuală internațională. Nestlé dorea atunci să introducă o nouă băutură instantanee din ciocolată, făcută cu lapte și agitată într-un shaker.

Vakondios nu a putut găsi apă fierbinte pentru a-și face cafeaua instantanee Nescafe în timpul pauzei, așa că a improvizat amestecându-l cu apă rece și gheață. Și voila! Rezultatul a fost o cafea rece, spumoasă, satisfăcătoare și răcoritoare, care a devenit primul frappé grecesc. Nu numai că frappé-ul grecesc este încă cea mai populară cafea din Grecia și Cipru, dar este și băutura națională din Grecia.

Citeşte şi: Ziua mondială a animalelor. „Dacă animalele ar vorbi, oamenii ar plânge”. Adevăruri dureroase despre necuvântătoare, necunoscute în jungla urbană

Popularele versiuni americane ale frappé-uli grecesc de astăzi conțin lapte, smântână sau chiar înghețată. Sunt amestecate cu cafea instant, în timp ce frappé-ul autentic nu conține produse lactate. Grecii se laudă că cel mai important lucru de știut despre un frappé grecesc este că nu conține înghețată. Acesta conține doar cuburi de gheață zdrobite și este agitat până se face spumă.

Cuvântul Frappé provine din limba franceză de la jumătatea secolului al 19-lea și înseamna „înghețat”, potrivit nationaltoday.com. Deși acum asociem cuvântul cu o anumită cafea rece, atunci era folosit pentru a descrie orice băutură înghețată (precum sucul de fructe) sau un lichior servit peste gheață mărunțită.

Referințele pentru acest tip de cafea au început la jumătatea secolului 19, când au apărut câteva tipuri de cafea numite „Café Frappé”. Unele aveau o consistență foarte moale, iar altele erau similare cafelei servite cu gheață.

Cum poți sărbători Ziua Internațională a frappé-ului

Vizitează cafeneaua ta preferată şi cumpără-ți un frappé gustos. Dacă vrei să experimentezi, încearcă o rețetă de frappé şi prepară unul de la zero. Adăugă cât mai multe topping-uri şi fii creativ. De Ziua Internațională a Cafelei Frappé poți face ce dorești!

Citeşte şi: Ziua Internațională a Nonviolenței. Pașnici într-o lume brutală – cele șase principii cu care învingem răul

Cum se prepară frappé-ul

Frappé-ul, așa cum grecii l-au creat, are o rețeta simplă. Într-un shaker de cocktail-uri sau într-un mixer, adaugi unul sau două pliculețe de cafea instant, zahăr după gust și puțină apă. Dacă folosești un shaker, te ajută să aduci spuma cafelei deasupra. Poate fi servit cu sau fără lapte.

Versiunea care este acum populară în coffee shop-uri presupune folosirea unui blender. Amesteci bine cuburile de gheață, laptele, zahărul, cafeaua instant, puțină apă, arome sau siropuri la alegere (chiar și alcool) în blender și torni totul într-un pahar înalt. Îi adaugi ca topping orice dorești – frișcă, înghețată, chiar şi sirop de ciocolată.

De ce este diferit un Frappuccino de un Frappé?

Se observă cu ușurință faptul că „frappuccino” este format din două cuvinte: „frappé” și „cappuccino”. În zona Bostonului, unde își are originea această băutură, frappé-ul nu este altceva decât un millshake foarte dens, amestecat cu înghețată.

Frappuccino, o băutură creată prin combinarea milkshake-ului cu cafeaua, a fost inventată, distribuită și vândută de către The Coffee Connection, un magazin de cafea din estul statului Massachusetts. Când Starbucks a cumpărat magazinul în 1994, a preluat dreptul de a crea, vinde și distribui această băutură.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite