Ziua Europei. Istoria unei idei care a spulberat granițele: 9 mai 1945 – 9 mai 2021

Ziua Europei
Ziua Europei

Pe 7 mai 1945, generalul neamț Alfred Jodl semna la Reims, în Franța, capitularea Germaniei în fața Aliaților, din partea cărora actul a fost semnat de Șeful Statului Major al președintelui american Dwight Eisenhower și a unui general sovietic. Documentul preciza că toate forțele germane vor înceta să lupte pe 8 mai 1945, iar o zi mai târziu a fost declarată oficial Ziua Victoriei, sărbătorită astăzi pentru al 76-lea an în toată Europa.

Ziua Europei. Istoria unei idei care a spulberat granițele

Exact cinci ani mai târziu, tot într-o zi de 9 mai, în cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Discursul a rămas în istorie sub numele de “Declarația Schuman” şi este considerat piatra de temelie care a dus la formarea Uniunii Europene.

Viziunea lui Schuman era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism, strămoş al actualei UE, care unea industriile de oțel și cărbuni ale Franței, Germaniei de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului – CECO.

Declarația lui Schuman care a creat CECO avea şi diferite alte scopuri :

  • S-ar marca nașterea unei Europe unite;
  • S-ar face imposibilă ideea de război între statele membre;
  • S-ar încuraja pacea în lume;
  • S-ar transforma Europa cu « pas cu pas » proces , ducând la unificarea Europei democratice, incluzând atât Europa de Est și Europa de Vest, despărțite de Cortina de Fier;
  • S-ar crea prima instituție supranațională;
  • S-ar crea o piață unică pe întreg teritoriul Comunității. Acest lucru, începând cu sectorul cărbunelui și al oțelului, ar revitaliza întreaga economie europeană prin procese de comunitate similare.

La șase ani după Tratatul de la Paris, Tratatele de la Roma au fost semnate de către cei șase membri CECO, creând Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Amplului proiect de construcție europeană i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croația (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense piețe unice (denumită şi piața internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Astfel, ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecția mediului şi sănătate, la relații externe, securitate, justiție şi migrație. Această schimbare s-a reflectat în modificarea numelui Comunității Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

Sursă foto: europeanmovement.eu

Te-ar putea interesa și