Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin vrea să facă un test nuclear în Marea Neagră. Președintele rus a scos la lumină cel mai mare submarin nuclear din lume

Vladimir Putin vrea să facă un test nuclear în Marea Neagră
Vladimir Putin vrea să facă un test nuclear în Marea Neagră

După ce s-a confruntat cu pierderi și situații rușinoase în Ucraina, Vladimir Putin vrea să facă o demonstrație de forță și chiar un test nuclear în Marea Neagră. Informația a fost publicată de jurnaliștii de la cotidianul britanic „The Times”, după ce nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă.

De asemenea, sursa citată susține că, până acum, convoaie cu echipamentele nucleare ar fi fost filmate în Rusia centrală în timp ce se îndreptau către Ucraina. NATO ar fi transmis către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Putin ar intenționa să demonstreze, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, că este decis să folosească arme de distrugere în masă.

Citește și: Locul secret în care s-a ascuns Vladimir Putin a fost găsit. Cum arată palatul în care locuiește acum președintele Rusiei

Un analist militar pe care îl citează „The Times” crede că dacă Putin vrea să facă o demonstrație, o va face mai degrabă în Marea Neagră decât pe uscat, pentru că nu are unde să folosească arma nucleară tactică în deplină siguranță. Sursele citate de „The Times” au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie”, scrie „The Times”.

Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară. Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri, relatează Digi24.

Unii comentatori au subliniat însă că nu ar fi vorba despre testarea propriu-zisă a rachetelor Poseidon, ci mai degrabă a platformei de lansare a lor. În orice caz, mutarea făcută de Moscova vine în contextul în care armata ucraineană își continuă avansul fulgerător și înregistrează cel mai mare succes de până acum în partea de sud.

Citește și: Vladimir Putin, declarații șocante în timpul unei conferințe de presă. Președintele rus a apărut îmbujorat și vesel în timp ce transmite un mesaj înfiorător tinerilor

„Oare președintele Erdogan a fost întrebat? (…) Mă întreb cum aduce submarinul Belgorod în Marea Neagră? Cele 6 submarine pe care rușii le au în flota Mării Negre sunt convenționale, sunt de tip Kilo, modernizate. Și submarinul nostru (Belgorod – n.r.), care este tras la doc, este tot din clasa Kilo. Ca atare, lucrurile nu se leagă în Marea Neagră. În Oceanul Arctic s-ar putea lega. Numai că orice test de tip nuclear – și când vorbim de arma nucleară strategică – se notifică. Știm prea bine că atunci când au avut de testat Satan-ul sau Sarmat-ul, cum îi spun ei, au notificat Statele Unite. Pentru că atunci când faci testul unei rachete și faci testul cu încărcătură convențională, că nu se fac testele cu încărcătură nucleară, dar și în aceste condiții, fiind o rachetă de tip intercontinental – și torpila este tot de tip intercontinental – notifici, pentru că altfel se consideră că testul este o tragere propriu-zisă și când se trage propriu-zis, se răspunde în aceeași modalitate”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu pentru Digi24.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite