ADVERTISEMENT

Tatuajele uimitoare ale unei prințese siberiene, care datează de 2.500 de ani. Desenele au rămas aproape intacte pe pielea sa

Tatuajele uimitoare ale unei prințese siberiene, care datează de 2.500 de ani. Desenele au rămas aproape intacte pe pielea sa/ The Archaeologist
Tatuajele uimitoare ale unei prințese siberiene, care datează de 2.500 de ani. Desenele au rămas aproape intacte pe pielea sa/ The Archaeologist

Modelele complicate ale tatuajelor vechi de 2.500 de ani, de pe corpul unei „prințese” siberiene conservate, au fost dezvăluite în Rusia.

Arta remarcabilă a corpului include creaturi mitologice, iar experții spun că desenele elaborate au fost un semn al vârstei și statutului pentru poporul nomad Pazyryk, descris în secolul 5th î.Hr. de istoricul grec Herodot. Dar omul de știință Natalia Polosmak, care a descoperit rămășițele „prințesei Ukok” înveșmântate cu gheață în Munții Altai, este, de asemenea, uimit de cât de puțin s-a schimbat în mai mult de două milenii. „Cred că nu ne-am îndepărtat prea mult de Pazyryks în ceea ce privește modul în care sunt făcute tatuajele”, a declarat ea pentru Siberian Times (SiberianTimes.com), potrivit Daily Mail.

„Este vorba despre dorința de a te face cât mai frumos posibil. De exemplu, despre britanici. Mulți dintre ei merg în vacanță în Grecia, iar când am fost acolo am auzit cum grecii zâmbeau și spuneau că vârsta unui bărbat britanic poate fi ușor înțeleasă prin numărul de tatuaje de pe corpul său”.

Citește și: Londra găzduiește o reuniune internaţională privind crimele de război în Ucraina

„Vorbesc despre clasa muncitoare acum. Și am observat și eu. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai multe tatuaje sunt pe corpul său”, potrivit Daily Mail.

Dr. Polosmak a adăugat: „Putem spune că cel mai probabil a existat, și este un loc pe corp pentru ca toată lumea să înceapă să-și pună tatuajele și a fost un umăr stâng. Pot să presupun că toate mumiile pe care le-am găsit cu un singur tatuaj, le-au avut pe umerii lor stângi”.

„Și în zilele noastre, acesta este același loc în care oamenii încearcă să-și pună tatuajele, mii de ani. Cred că este legată de compoziția corpului, deoarece umărul stâng este locul în care se observă cel mai mult, unde arată cel mai frumos. Nimic nu se schimbă cu anii, corpul rămâne același, iar persoana care își face un tatuaj se apropie de strămoșii săi mai mult decât își poate da seama”, potrivit Daily Mail.

Tatuajele sunt de la vechea „prințesă” care a murit în jurul vârstei de 25 de ani, și de la doi războinici găsiți pe un vechi loc de înmormântare permafrost de pe platoul Ukok, la aproximativ 2.500 de metri deasupra nivelului mării, aproape de frontierele Rusiei cu Mongolia, China și Kazahstan de astăzi.

Citește și: Topul celor mai fericită țări în 2023. Pe ce loc se clasează România

Reconstrucția tatuajelor din imaginile prezentate aici a fost lansată pentru a coincide cu mutarea rămășițelor prințesei, săpate din gheață în urmă cu 19 ani, într-un sarcofag permanent de sticlă din Muzeul Național din Gorno-Altaisk, capitala Republicii Altai. În cele din urmă, va fi expusă turiștilor, potrivit Daily Mail.

În jurul ei erau îngropați șase cai, șelați și cu punte, escortele ei spirituale către lumea de dincolo și un simbol al statutului ei evident, deși experții sunt împărțiți dacă ea a fost un narator regal sau un venerat de poveste populară, un vindecător sau o femeie sfântă. Lângă trupul său era o masă din carne de oaie și cal și ornamente făcute din pâslă, lemn, bronz și aur. Și un mic recipient de canabis, spun unele relatări, împreună cu o placă de piatră pe care erau semințele arse de coriandru.

„Tatuajele au fost folosite ca mijloc de identificare personală, ca un pașaport acum, dacă doriți”, a spus dr. Polosmak.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite