ADVERTISEMENT

Londra găzduiește o reuniune internaţională privind crimele de război în Ucraina

Londra găzduiește o reuniune internaţională privind crimele de război în Ucraina/ Freepik
Londra găzduiește o reuniune internaţională privind crimele de război în Ucraina/ Freepik

Regatul Unit găzduiește luni o reuniune, cu participarea miniștrilor justiției din peste 40 de ţări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează DPA.

„Ne-am adunat astăzi la Londra uniți de singura cauză de a cere socoteală criminalilor de război pentru atrocitățile comise în Ucraina în cursul acestei invazii nedrepte, neprovocate şi ilegale”, a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.

‘Marea Britanie, alături de comunitatea internaţională, va continua să pună la dispoziția Curții Penale Internaţionale finanțare, oameni şi expertiza necesare pentru a se asigura că se va face dreptate’, a subliniat oficialul britanic.

Citește și: 1 an de la începerea războiului dintre Rusia și Ucraina. Retrospectiva celor 12 luni de la declanșarea celui mai violent conflict din ultimele opt decenii

CPI, susţinută de ONU, a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, sub suspiciunea de implicare în răpirea de copii în Ucraina.

Instanța internaţională, cu sediul la Haga, afirmă într-un comunicat că Putin „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă”.

Acuzațiile au fost imediat respinse de Kremlin – care nu recunoaște jurisdicția CPI – calificând decizia instanţei ca ‘nulă din punct de vedere juridic’.

Este pentru prima oară când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele unui lider al uneia dintre cele cinci ţări cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Procurorul CPI, Karim Khan, urmează să susțină un discurs în cadrul acestei reuniuni de la Londra, despre activitatea instanţei şi despre rolul comunității internaţionale în sprijinirea investigațiilor sale.

Citește și: Ucraina anunţă intrarea a două rachete ruseşti Kalibr în spațiul aerian al României şi Republicii Moldova. MApN nu au confirmat

Înaintea acestei conferințe, guvernul britanic a acordat noi fonduri pentru sprijin şi ajutor psihologic victimelor şi martorilor la crime şi pentru a finanța mai mulţi experți care să lucreze pentru CPI, extinzând posibilitatea anchetatorilor de a aduna probe.

Anul trecut, Regatul Unit a oferit un pachet de sprijin pentru CPI, care includea o finanțare suplimentară de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) şi asistenţă pentru poliţie. Ministerul britanic al Justiţiei a fost de asemenea implicat în instruirea judecătorilor ucraineni pentru a conduce procese în cazuri de crime de război, punându-şi la dispoziţie experții.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite