Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Revoluția bunului simț. Ziua în care sărbătorim una dintre cele mai rare calități ale omenirii

Ziua internațională a bunului simț/ Pexels
Ziua internațională a bunului simț/ Pexels

Cunoașteți zicala „Bunul simț nu este atât de comun”? Această calitate destul de rar întâlnită are propria sa sărbătoare pe 4 noiembrie, când în întreaga lume se celebrează Ziua Bunului Simț.

Data coincide cu cea a nașterii actorului Will Rogers (1879 – 1935) despre care se spune că a fost primul care a rostit public această frază, însă istoria bunului simț este probabil tot atât de veche ca şi istoria omenirii.

Totuși, răsfoind trecutul găsim un pamflet intitulat chiar “Bunul Simț”, scris de Thomas Paine în 1776, în care vorbea despre nevoia de independență a celor 13 colonii britanice din America de Nord, față de Regatul Unit. Se consideră că pamfletul însuși a fost cel care a generat Revoluția Americană.

Reguli de bun simț pe care oricine ar trebui să le respecte, în fiecare zi:

1. Dacă poți ajuta, fă-o!

2. Intră în casa cuiva doar dacă ești invitat

3. Nu intra pe covoare cu încălțămintea de afară. Descalță-te la ușă

4. Nu umbla în sertare și nu apăsa pe butoane atunci când ești în vizită

5. Bate la ușă înainte de a intra. Mai ales la baie

6. Spune “îmi pare rău” sau cere-ți scuze atunci când atingi pe cineva din greșeală

7. Nu arunca gunoaie pe jos

8. Nu vorbi tare atunci când eşti în public.

Nevoia de a sărbători Ziua Bunului Simț este simplă: de a induce în conștiința oamenilor importanța bunului simț şi a-i încuraja să apeleze la el atât în interacțiunea cu semenii, cât şi în particular. Asta cu atât mai mult cu cât a devenit obișnuință ca de foarte multe ori în viața noastră de zi cu zi să nu respectăm regulile bunului simț. Şi fiecare dintre noi avem multe exemple stupide despre eșecul utilizării bunului nostru simț. De cele mai multe ori, doar gândirea noastră ne determină să facem o prostie.

Dacă în aceste zile de pandemie este mai dificil să ne vedem cu prietenii şi să ne întrecem amical în fapte de bun simț, putem totuși să distribuim pe rețelele de socializare câteva mesaje motivaționale:

“Bunul simț într-un grad neobișnuit este ceea ce lumea numește înțelepciune” – Samuel Taylor

“Bunul simț este marfa cea mai răspândită din lume, pentru că fiecare om este convins că este bine aprovizionat cu el” – Rene Descartes

“Bunul simț este în ciuda educației, nu rezultatul acesteia” – Victor Hugo

“Cele trei elemente esențiale pentru a obține ceea ce merită sunt: în primul rând munca asiduă; în al doilea rând, respectul; în al treilea rând, bunul simț”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite