Ziua brioșelor de ciocolată. Răsfățul de duminică este astăzi mai delicios ca oricând. Câteva motive și idei simple, ca să îți îndulcești plăcerile vinovate

Ziua brioșelor de ciocolată/ Pexels
Ziua brioșelor de ciocolată/ Pexels

Iubitorii de ciocolată şi prăjituri au astăzi prilejul oficial de a reuni aceste două plăceri într-una singură, pentru că ziua de 18 octombrie a fost declarată Ziua Brioșelor cu Ciocolată. În mod general, această zi este dedicată tuturor prăjiturelelor care se pun în cuptor şi se coc în diferite mici forme, dar cum cele care predomină sunt brioșele, acestea sunt cele care au “confiscat” de fapt sărbătoarea.

Ca să aflăm ceva despre începuturi trebuie să ne întoarcem în timp tocmai până în anul 1796, când o rețetă a unei “prăjituri care trebuie coaptă în cupe mici” a fost scrisă de Amelia Simmons, în American Cookery. Cea mai veche atestare a termenului generic pentru acest tip de prăjiturele, “cupcakes”, datează din 1828, şi se află în cartea de bucate a Elizei Leslie, intitulată “75 de rețete pentru patiserie, prăjituri şi dulciuri”. Inițial, patiserii coceau aceste prăjiturele în cupe grele de ceramică şi chiar în zilele noastre sunt foarte populare vasele ramekin, concepute special pentru astfel de preparate.

Citește și: Ziua Internațională a Ciocolatei. Omagiul adus celei mai mari invenții culinare

Şi, pentru ca deliciul să fie şi mai mare, intrăm în bucătăria cofetarilor şi aflăm că brioșele cu ciocolată vin şi într-o varietate de arome. Desigur, există întotdeauna varianta standard, însă inventivitatea nu are limite. Între cele mai reușite, cunoscătorii le pun la loc de cinste pe cele cu caramel şi ciocolată, care satisfac dorința suplimentară de dulceață, cele cu unt de arahide şi ciocolată, rețetele cu mentă şi ciocolată, cu portocale sau Devil’s Food, un desert diabolic de bun.

Pentru a sărbători cum se cuvine această zi, nu e modalitate mai plăcută decât de a încerca una dintre rețetele delicioase de mai jos, oferite de petitchef.ro.

Brioșe cu ciocolată

Ingrediente (pentru 6-8 brioşe):

  • 1 ou
  • 55 de grame unt
  • 120 ml lapte bătut/ iaurt
  • 130 de grame zahar
  • 115 grame faina
  • 30 de grame cacao
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 60 de grame ciocolata cu lapte

Mod de preparare

Am luat ciocolată cu lapte și am tăiat-o mărunt cu cuțitul. Bucățelele de ciocolată le-am dat la congelator, să nu se topească de tot cât se coc brioșele în cuptor. Am setat cuptorul la o temperatură de 200 de grade Celsius. Într-un vas am amestecat făina cu cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Într-un alt vas am frecat oul cu praful de sare, zahărul, laptele bătut și untul. Treptat am adăugat amestecul uscat. La urmă, am adăugat și bucățelele mărunte de ciocolată scoase din congelator și date prin puțină făină. În forma de copt brioșe am așezat hârtiuțele de copt. Cu lingura de înghețată am luat câte puțin din coca brună și am umplut pe 2/3 hârtiuțele de copt brioșe. Eu am păstrat câteva bucățele de ciocolată pe care le-am presărat deasupra fiecărei brioșe. Am dat forma la cuptor pentru 30 de minute.

Ziua brioșelor de ciocolată/ Pexels

Am verificat dacă brioșele sunt coapte cu ajutorul unei scobitori, cum nu s-a prins aluat de ea, le-am scos din cuptor. După cinci minute le-am scos din formă și le-am lăsat să se răcească complet pe grătar.

Brioşe cu lămâie şi ciocolată

Ingrediente (pentru 15 brioşe):

  • 200 g zahar
  • 2 oua
  • 250 g faina
  • 200 ml lapte
  • 120 de grame unt
  • 60 g ciocolata
  • 0.5 plic praf de copt
  • coaja si zeama de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Ouăle se mixează cu zahărul până când își dublează volumul. Coaja și zeama de lămâie se pun peste ouă și se amestecă bine cu o lingură. Se adaugă făina cernută și praful de copt și se amestecă în continuare. După ce s-a încorporat toată făină se adaugă laptele și untul topit. Se amestecă cu grijă până la omogenizare. Ciocolata se rupe bucăți mici și jumătate din ea se adaugă în compoziție și se amestecă bine. Se umple fiecare formă de brioșă (dacă nu aveți din silicon, nu uitați să folosiți hârtie specială pentru formele de brioșe) cam trei sferturi, iar deasupra se mai așează frumos 2-3 bucățele de ciocolată. Se coc la 180 de grade, timp de 20 de minute sau până trec cu brio testul scobitorii. După ce se scot din cuptor, se lasă să se răcească puțin, asta dacă mai aveți răbdare.

Citește și: 15 meniuri de la McDonald’s pe care nu le găsești în Romînia, de la McSpaghetti la Panda Zoo

Brioşe cu banane, nuci şi ciocolată

Ingrediente (4 porții):

  • 55 g unt
  • 175 g zahar
  • 2 oua
  • 2 banane foarte coapte
  • 300 g faina
  • 1 pachet praf de copt
  • 200 g nuci tocate sau măcinate fin, după preferință
  • o ciocolata cu lapte (100 g)
  • 120 ml lapte bătut

Mod de preparare:

Înainte de a va povesti rețeta, trebuie să vă spun că am folosit o tavă cu 12 forme și în final am obținut aproape două tăvi de brioșe rotofeie și suculente. Adică vreo 22, suficiente cât să sature o mână de mâncăcioși. Pentru început, am preîncălzit cuptorul la 175 de grade și am umplut forma de brioșe cu coșulețe de hârtie. Într-un bol mediu se bat până la omogenizare untul, zahărul, ouăle, peste care se adaugă banana pasată sau pur și simplu zdrobită cu furculița, așa cum am făcut eu. În continuare adăugăm făina, praful de copt, nuca și ciocolata ruptă bucățele mici. După ce le amestecăm bine, turnăm laptele bătut și gata. Tot ce rămâne de făcut e să umplem coșulețele de brioșe cu această compoziție și să lăsăm la cuptor pentru circa 20-25 de minute.

Te-ar putea interesa și