Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete

Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete
Reactoare de la două centrale nucleare ucrainene, deconectate în urma noului atac rusesc cu rachete

Mai multe reactoare ale centralei nucleare Pivdenukrainsk, din sudul Ucrainei, precum şi ale centralei nucleare Hmelniţki, din partea de vest a ţării, au fost deconectate miercuri în urma noului atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Potrivit unui anunţ al operatorului ucrainean Energoatom legat de centrala Pivdenukrainsk, „totul este în regulă cu centrala”, dar „nu se poate genera nicăieri energie”, transmite Reuters.

Unități ale centralei Hmelniţki au fost de asemenea oprite. „Oprim unitățile. Nu există curent, apă, posibil nici încălzire”, a scris pe Facebook primarul orașului Netişin, situat în apropierea centralei.

Citește și: Vladimir Putin ar putea fi asasinat, dacă folosește arme nucleare. Un expert în securitate a dezvăluit cine are acest drept

Nu este prima dată când reactoarele de la centralele nucleare sunt deconectate. Pe 16 noiembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a oprit reactoarele în timpul unui discurs.

„Ca urmare a loviturilor, automatizarea a dezactivat astăzi mai multe unități nucleare de la două centrale – acestea sunt consecințe calculate, iar inamicul știa exact ce face”, a declarat Zelenski.

Citește și: Vladimir Putin, declarații șocante în timpul unei conferințe de presă. Președintele rus a apărut îmbujorat și vesel în timp ce transmite un mesaj înfiorător tinerilor

Aproximativ 10 milioane de ucraineni au fost lăsați fără electricitate în urma valului de lovituri rusești cu rachete. Zelenski nu a precizat ce centrale electrice au fost afectate, dar a spus că loviturile cu rachete au lovit capitala Kiev, Lviv, Rivne și Volyn în vest, Harkov în nord-est, Kryvyi Rih și Poltava în centru, Odesa și Mikolaiv în sud și Zhytomyr în nord.

Te-ar putea interesa și