Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Jeff Bezos își va dona cea mai mare parte din averea de 124 de miliarde de dolari. Ce se va întâmpla cu banii săi

Jeff Bezos
Jeff Bezos

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a anunţat de curând, într-un interviu la CNN, că îşi va dona cea mai mare parte din averea sa, care se ridică la 124 de miliarde de dolari, încă din timpul vieţii. Acesta a subliniat că este dificil să se asigure care sunt cele mai demne cauze care ar trebui să beneficieze de bani.

Jeff Bezos, în vârstă de 58 de ani, este a patra cea mai bogată persoană din lume, conform listei miliardarilor Forbes. El a oferit deja 100 de milioane de dolari cântăreței de muzică country Dolly Parton, ca parte a premiului anual pentru Curaj şi Civism pe care îl acordă. Artista va împărți banii unor organizaţii de caritate alese de ea, relatează The Guardian.

”Vreau să aduc puțină lumină, puțină amplificare acestor oameni care în loc de conflict recurg la solidaritate”, a explicat el. „Tot ce vrea ea (Dolly Parton – n.r.) să facă este să aducă lumină în lumile altora. Aşa că nu ne-am fi putut gândi la cineva mai bun căruia să-i dăm acest premiu decât lui Dolly şi știm că va face lucruri uimitoare cu el”, a mai afirmat miliardarul.

Donația lui Dolly Parton este a treia pe care Bezos o face ca parte a premiului său pentru curaj şi civism, după granturi similare acordate bucătarului José Andrés şi activistului de mediu, Van Jones, care luptă împotriva schimbărilor climatice.

Citește și: Top cei mai influenți oameni din lume. Cum au ajuns aceștia să strângă averi colosale

Bezos, care a dezvoltat compania Amazon de la un start-up pornit într-un garaj închiriat la o afacere globală de 1 miliard de dolari, a fost criticat în trecut pentru relativa lipsă de generozitate faţă de cauze caritabile, în comparație cu alţii miliardari.

Miliardarul nu este semnatar al Giving Pledge, grup care îi încurajează pe cei mai bogați oameni din lume să îşi dea jumătate din valoarea netă a averii în scopuri filantropice şi care a fost înființat de Bill Gates şi Warren Buffett. Grupul a atras peste 230 de semnatari, între care Elon Musk şi Mark Zuckerberg. Bezos şi partenera sa, jurnalista Lauren Sánchez, au spus că ei iau în considerare cea mai bună modalitate de a-şi distribui averea unor cauze bune.

„Partea grea este să-ţi dai seama cum să faci asta într-un mod convingător – nu este uşor. Nu a fost uşor să construiesc Amazon. A fost nevoie de multă muncă grea şi de o grămadă de colegi de echipă foarte inteligenți. Filantropia este foarte asemănătoare. Este foarte greu şi există o grămadă de moduri în care poţi face şi lucruri ineficiente. Ne dezvoltăm capacitatea de a putea oferi acești bani”, a spus miliardarul.

Citește și: Richard Branson este primul miliardar care a plecat în spațiu

Jeff Bezos nu a dezvăluit ce procent din averea lui ar putea fi destinată filantropiei şi nici nu a oferit detalii despre cauzele care ar putea fi cel mai mare obiectiv al lui. El a alocat 10 miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani pentru Bezos Earth Fund, pe care Sánchez îl co-prezidează, iar Amazon este una dintre cele 300 de companii care au promis că îşi vor reduce amprenta de carbon până în 2040, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Fosta soţie a lui Bezos, MacKenzie Scott, care în septembrie a cerut divorțul de cel de-al doilea soț al ei, Dan Jewett, a încheiat cu Bezos un acord de divorț prin care a primit suma record de 38 de miliarde de dolari, devenind astfel a patra cea mai bogată femeie din lume. Ea a donat recent 3,8 miliarde de dolari către 465 de organizaţii, în mai puţin de un an. În 2018, Bezos s-a clasat pe primul loc în topul celor mai mari filantropi din lume (Philanthropy 50), un clasament al celor mai mari donatori ai SUA, întocmit de Chronicle of Philanthropy. Criticii spun că Bezos ar trebui să se preocupe de salariile şi condițiile de muncă pentru angajații din compania Amazon la fel cum se concentrează pe donațiile către cauze caritabile.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite