E mai mult decât un film! Operațiunea Crăciun Fericit este o misiune umanitară a Forțelor Aeriene ale SUA, cu o tradiție de aproape șapte decenii

Operațiunea Crăciun Fericit
Operațiunea Crăciun Fericit

Un nou film care să aducă spiritul sărbătorilor de iarnă a fost lansat pe Netflix. Urcat pe 5 noiembrie pe platformă, filmul a ajuns repede în topul filmelor vizualizate în România.

Dar, în mijlocul fanteziei strălucitoare de împlinire a dorințelor, filmul conține o bucată de adevăr. Titlul se referă la o misiune militară reală, o tradiție anuală de Crăciun care a început încă din 1952. Forța Aeriană a SUA transportă lăzi mari cu provizii esențiale și cadouri către comunitățile defavorizate din Micronezia.

Acest proiect umanitar servește și ca exercițiu de formare pentru militarii americani din afara bazelor din Guam și Japonia și poate fi clasificat fără complicații ca un gest nobil care aduce zâmbetul unor oameni mai puțin norocoși.

Istoria ”Operațiunii Crăciun Fericit”

Operațiunea Crăciun Fericit este o tradiție care a început în 1952 și servește ca misiune de instruire pentru Forțele Aeriene ale SUA. De atunci a devenit cea mai îndelungată misiune a Departamentului Apărării al SUA în plină funcționare și cel mai îndelungat transport aerian umanitar din lume. Sprijinit de comunitățile locale din Guam, este realizat în principal de la baza forței aeriene Andersen și baza aeriană Yokota și vizează populația din Micronezia.

Operațiunea Crăciun Fericit

Operațiunea a fost efectuată pentru prima dată în 1951, întâmplător, în timp ce un echipaj aerian al unei aeronave WB-29 se afla într-o misiune de recunoaștere a vremii. Atunci când se aflau deasupra insulei microneziane Kapingamarangi, au văzut mai mulți însulari făcându-le semn cu mâna, iar echipajul a adunat rapid câteva obiecte pe care le aveau în avion, le-au așezat într-un container și cu o parașută atașată, au lansat încărcătura pe insulă.

Potrivit unui martor al primei misiuniu, mai mulți copii au exclamat entuziaști atunci când au văzut lucuri care cad din avion: ”Sunt jucării care coboară”. În acea perioadă, insula nu avea electricitate sau apă curentă, iar insulele erau periodic lovite de taifunuri. Unele dintre primele containere nu au reușit să ajungă acolo unde s-a intenționat, iar insularii au înotat să le recupereze pe unele, în timp ce altele au fost descoperite luni mai târziu, la câțiva kilometri distanță.

Operațiunea Crăciun Fericit

Astăzi, această tradiție unică de Crăciun este continuată cu donațiile de la locuitorii și întreprinderile din Guam. Fiecare cutie aruncată de pe un avion C-130 cântărește aproape 180 kg și conține obiecte precum plase de pescuit, materiale de construcție, lapte praf, conserve, orez, răcitoare, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării și rechizite școlare.

Aceasta este cea mai veche misiune a Departamentului Apărării aflată în desfășurare care rămâne în plină funcționare. Până în 2006, au fost livrate peste 360.000 kilograme de provizii. Operațiunea oferă trupelor șansa de a practica exerciții la înălțimi mici și să ofere un ajutor umanitar. Exercițiu pe care oricum trebuiau să-l facă, deoarece, trupele sunt obligate să zboare la înălțimi mici peste Irak sau Afganistan după desfășurare.

La operațiune participă voluntari de la baza forței aeriene Andersen, inclusiv escadrila 734 de mobilitate aeriană, precum și echipajul și avioanele de la escadrila 36 de transport aerian de la baza aeriană Yokota, Japonia. Membrii comunității Guam ajută, de asemenea, operațiunea. Banii sunt strânși pentru operațiune prin activități sponsorizate, cum ar fi turnee de golf și piste sponsorizate, precum și întreprinderi locale care sponsorizează cutii individuale.

Operațiunea Crăciun Fericit

Operațiunea din 2006 a aruncat 140 de cutii pe 59 de insule. Operațiunea din 2011 a inclus aruncarea a 25 de cutii de lichide pe insula Fais pentru a combate un focar local de febră dengue. Containerele sunt aruncate în apă chiar lângă plaje, pentru a evita lovirea oricăruia dintre localnici.

În 2014, Forțele Aeriene din Pacific au livrat 50.000 de kilograme de provizii către 56 de insule microneziene. Iar în 2015, Forța Aeriană de Auto-Apărare Japoneză și Forța Aeriană Regală din Australia au participat la operațiune împreună cu Forța Aeriană a Statelor Unite. Japonia și Australia au furnizat fiecare câte un C-130 Hercules pentru a se alătura celor trei C-130 furnizate de Statele Unite. JASDF și RAAF au participat, de asemenea, la operațiunile din 2016 și 2017.

Decembrie 2017 a marcat evenimentul de pregătire inaugural pentru noul C-130J de la Yokota AB, precum și primul eveniment quad-lateral cu JASDF, RAAF și Filipine Air Force.

Povestea filmului Netflix

Comedia romantică se concentrează în jurul unui membru al personalului congresist pe nume Erica, personaj interpretat de actrița Kat Graham, care este trimis în Guam în numele șefului ei, o congresmană din cadrul Comisiei de realiniere și închidere a bazei, pentru a închide baza forței aeriene Andersen.

Motivul? Un căpitan plin de forță al aviației, pe nume Andrew, rol jucat de Alexander Ludwig, a fost înfățișat într-un articol de ziar cu o pălărie de Moș Crăciun, după ce a efectuat o misiune de Crăciun.

Operațiunea Crăciun Fericit

Bazele sunt închise în mod tradițional de această comisie dacă misiunile lor corespunzătoare sunt fie considerate neesențiale, fie construite în zone care nu mai sunt văzute ca puncte de sprijin strategice. Cu toate acestea, Anderson, o bază operațională din Pacific necesară strategic atât pentru Forțele Aeriene, cât și pentru Marina, este încă destul de vitală.

Acum, în ciuda faptului că anul fiscal al bugetului pentru apărare începe în octombrie, Erica trebuie să renunțe la Crăciunul petrecut cu tatăl ei și să călătorească 36 de ore doar pentru a structura un raport care detaliază modul în care o singură „Picătură de Crăciun” anuală pierde grămezi de bani.

Din această cauză, Congresul nu poate justifica menținerea bazei operaționale. Această operațiune de hemoragie în numerar nu ar fi fost descoperită niciodată dacă nu ar fi fost un articol de știri singuratic cu Andrew.

Când Erica ajunge în Guam, este întâmpinată pe plajă de Andrew. Acesta o conduce pe Erica, spunându-i totul despre comunitatea strânsă a insulei și rolul umanitar pe care îl joacă acolo Forțele Aeriene.

Erica începe mai târziu procesul dificil de a vizita facilitățile bazei. Spre sfârșitul inspecției, Andrew o duce la depozitul de Crăciun, unde se dezvăluie că tot ceea ce este legat de Operațiunea Crăciun Fericit se realizează numai prin donație și se desfășoară în timpul antrenamentului de zbor, astfel încât orele sunt deja bugetate.

Fără a oferi spoilere majore, congresmana Grinchy vine în cele din urmă, iar cele două personaje reușesc să o convingă pe aceasta că baza nu trebuie închisă.

Te-ar putea interesa și