Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Crăciunul – Cea mai așteptată sărbătoare din an. Ce semnificație are această zi pentru români

Crăciunul/ Freepik
Crăciunul/ Freepik

Care este semnificația Crăciunului? Ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri? Pe data de 25 decembrie, în fiecare an, se sărbătorește Crăciunul, care mai este numit, în mod religios, și Nașterea Domnului Iisus Hristos. Este o sărbătoare care adună toată familia în jurul bradului, cu un miros îmbietor de cozonaci și pe acorduri de colinde tradiționale.

Semnificația Crăciunului

Creștinii sărbătoresc Crăciunul, de mai bine de 2000 de ani. Această sărbătoare celebrează și Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind și una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Printre sărbătorile religioase, foarte importante, mai sunt și Paștele, atunci când Iisus Hristos Învie, Înălțarea Domnului la Cer și Adormirea Maicii Domnului.

Citește și: Cinci tradiții surprinzătoare de Crăciun din întreaga lume

Conform tradiției populare, se zvonește că, Fecioara Maria trebuia să-l nască pe fiul lui Dumnezeu și umbla alături de Iosif, din casă în casă, cerând îndurare oamenilor. Ajunsă la casa bătrânilor Crăciun și Crăciunoaia, aceștia nu o primesc pentru că nu doreau să li se strice energia casei, prin nașterea acestui copil, care a fost conceput dintr-o greșeală. Fiind la capătul puterilor sale, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o și durerile nașterii.

Crăciunoaia a auzit-o pe Maria și i s-a făcut milă de aceasta, astfel încât a ajutat-o să nască, jucând rolul de moașă. Crăciun aflând de această veste, s-a enervat extrem de tare și i-a tăiat mâinile Crăciuniței. Crăciunoaia a umplut apoi un ceaun cu apă, așa cum a putut, și l-a dus în spatele copilului. Maria i-a spus acesteia să își introducă mâinile în apă pentru a o verifica, iar după ce a încercat apa, mâinile i-au crescut la loc.

Citește și: Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun. Cum a luat naștere aceasta bucată de hârtie care aduce fericire

O altă versiune a poveștii spune că Maria suflă peste mâinile Crăciuniței, iar acestea revin la forma inițială.
Ajunul Crăciunului este pe data de 24 decembrie, aceasta fiind și ultima zi de post, din postul Crăciunului. În Ajun, preoții poposesc din casă în casă, cu icoana, pentru a vesti Nașterea Domnului. Gospodinele fac curățenie în fiecare an, în casă, și pregătesc masa de Crăciun, cu bucate care mai de care, iar copiii merg la colindat, cu scopul vestirii Nașterii Domnului.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite