Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Când și de cine a fost împodobit primul brad de Crăciun în România. Această tradiție datează de 156 de ani

Când și de cine a fost împodobit primul brad de Crăciun în România
Când și de cine a fost împodobit primul brad de Crăciun în România

Obiceiul împodobirii bradului, ca simbol al Crăciunului, a fost adus în România de către Carol I, acum 156 de ani. Primul pom împodobit în România a fost la curtea regelui, în anul 1866, odată cu sosirea dinastiei Hohenzollern în Țările Române. Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucureșteană a vremii, astfel că, începând din acel an, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti.

Ornamentele erau simple, formate din flori de hârtie, fructe, însă, în timp, au devenit mai sofisticate, multe fiind aduse din Nürnberg. Aceștia evitau iluminarea bradului cu lumânări, de frica incendiului, însă după anii ’20, odată cu producerea instalației electrice la scară largă, totul a căpătat alt fast.

Regele invita în data de 23 decembrie copiii doamnelor de onoare și pe cei ai prietenilor, pentru a împodobi împreună pomul. În timpul acesta, se servea ceaiul, se mâncau Baumkuchen, iar după plecarea tinerilor, personalul finaliza pavoazările. Pe 24 decembrie, mitropolitul și suita erau invitați la palat și tradiția era ca fiecare angajat de la curte să primească un cadou în seara de Ajun.

Când și de cine a fost împodobit primul brad de Crăciun în România

Citește și: Brad artificial/ natural – Ce cumpărăm anul acesta? Păreri pro și contra

Mai mult, după ce și-au pierdut ultima fiică, cuplul regal s-a folosit de prilejul Crăciunului pentru a bucura sute de copii, invitându-i la masă și împărțindu-le daruri. Pe data de 25 decembrie, Regina se delecta la patinoar și Regele la biliard.

Primul brad împodobit vreodată a fost în anul 1510, în Letonia. Zece ani mai târziu, în 1521, prinţesa Helene de Mecklenburg a dus tradiția în Franţa, după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans. Ulterior acestei date, bradul de Crăciun s-a răspândit în toată Europa.

Abia în anul 1605 bradul împodobit a fost expus într-o piaţă publică. Acest lucru s-a întâmplat în Strasbourg, iar în pom au fost agățate mere roșii şi dulciuri, potrivit Centrul InfoEuropa.

Citește și: Cine este Moș Crăciun? Legenda celui mai iubit personaj al iernii

Brazii de Crăciun au devenit foarte populari mai ales după inventarea instalației electrice. În 1895, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această idee s-a răspândit rapid în toată ţara.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite