Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum arată cel mai înalt copac din Amazonia. Arborele are 88 de metri

Cel mai înalt copac din Amazonia/ Foto: phys.org
Cel mai înalt copac din Amazonia/ Foto: phys.org

O echipă formată din 19 oameni de știință au descoperit cel mai înalt copac din pădurea tropicală amazoniană, un specimen impunător de mărimea unei clădiri de 25 de etaje. Descoperirea a avut loc după trei ani de planificare, cinci expediții şi o călătorie de două săptămâni prin junglă.

Arborele uriaș, al cărui vârf trece dincolo de coronament, aflat în rezervația naturală a râului Iratapuru din nordul Braziliei, este un dinizia excelsa de 88,5 metri înălţime şi 9,9 metri în diametru, relatează Agerpres.

Cercetătorii l-au reperat pentru prima dată pe imagini din satelit în 2019, iar o echipă de cercetători, ecologiști şi ghizi locali au încercat să ajungă la el în acelaşi an. Dar după zece zile de mers pe un teren dificil, epuizați, cu puține provizii şi cu un membru al echipei care s-a îmbolnăvit, au fost nevoiți să se întoarcă.

Citește și: Bătălia epocilor. Anul 536, cel mai rău an din istorie, dar ce îi lipsește lui 2020 să îl detroneze

Alte trei expediții în regiunea îndepărtată a Văii Jari, la graniţa dintre statele Amapa şi Para, au dus la descoperirea altor câtorva arbori giganţi, inclusiv a celui mai mare arbore de nuci brazilian înregistrat vreodată în Amazon, cu o înălţime de 66 de metri.

Dar uriașul dinizia excelsa a rămas de neatins până la expediţia din 12-25 septembrie, în timpul căreia cercetătorii au parcurs 250 de kilometri cu barca şi peste 20 kilometri pe jos prin jungla muntoasă pentru a ajunge la el.

Grupul a prelevat eșantioane care vor fi analizate pentru a afla cât de bătrân este copacul şi cât de mult carbon stochează. Copacii uriași din această zonă cântăresc până la 400.000 de tone, din care aproximativ jumătate reprezintă carbon absorbit din atmosferă, a declarat inginerul silvic Diego Armando Silva de la Universitatea Federală din Amapa. Acesta a estimat vârsta arborelui la 400 – 600 de ani.

Citește și: Prețul petrolului scade! Acesta a ajuns la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

În ciuda faptului că se află în zone îndepărtate, acești giganţi sunt amenințați. Lemnul de dinizia excelsa este apreciat de tăietorii de lemne, iar rezervația este invadată de căutători de aur ilegali, explică Jakeline Pereira, de la ONG-ul Imazon, care a luat parte la expediție.

În ultimii trei ani, defrișările anuale medii din Amazonia braziliană au crescut cu 75% faţă de deceniul precedent.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite