Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Prețul petrolului scade! Acesta a ajuns la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

Prețul petrolului scade/ Freepik
Prețul petrolului scade/ Freepik

Prețul petrolului a scăzut drastic! Acesta a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni. Acest lucru a fost influențat și de indicele dolarului, care a atins un nivel maxim în ultimele două decenii.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 1,09 dolari, sau cu 1,3%, până la 85,06 dolari pe baril. Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie. Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 90 de cenţi, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie. Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri, relatează stirileprotv.ro.

Citește și: Locul secret în care s-a ascuns Vladimir Putin a fost găsit. Cum arată palatul în care locuiește acum președintele Rusiei

Indicele dolarului a atins un maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de şase valute, presând cererea de petrol, care este cotat în moneda americană. Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.

”Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Legile care interzic țițeiul rusesc intră în vigoare din luna decembrie

Din cauza războiului din Ucraina, piața petrolului a fost vizibil zdruncinată. Sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmează să intre în vigoare în luna decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.

Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase ţări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.

Citește și: Lira sterlina, cea mai mică valoare din istorie. Moneda s-a prăbușit după ce guvernul britanic și-a anunțat planul economic

”În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forţate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei petroliere”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda din Londra.

Atenţia analiştilor şi investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite