Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Lira sterlina, cea mai mică valoare din istorie. Moneda s-a prăbușit după ce guvernul britanic și-a anunțat planul economic

Lira sterlina, cea mai mică valoare din istorie/ Pexels
Lira sterlina, cea mai mică valoare din istorie/ Pexels

Lira sterlină a ajuns luni la cea mai mică valoare a sa din istorie. Acesta lucru s-a datorat temerilor legate de noul plan economic al guvernului britanic și de faptul că finanțele statului britanic ar putea fi întinse până la limită în următoarea perioadă.

Lira sterlină a scăzut cu până la 4,9% pentru a ajunge la o depreciere record de 1,0327 dolari. Ulterior, s-a stabilizat în jurul valorii de 1,05405%, cu 2,9% mai slabă decât la închiderea ultimei sesiuni. Prăbușirea dramatică a lirei a ajutat dolarul american să atingă valori record față de un număr mare de alte monede, potrivit Digi24.

Citește și: Dolarul a ajuns la același nivel cu euro pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Cum afectează acest lucru România

Moneda și-a început căderea de vineri, când a scăzut cu 3,6% pe fundalul anunțării de către noul ministru de finanțe britanic, Kwasi Kwarteng, a unei scutiri de taxe istorice, finanțată prin cel mai mare împrumut din 1972 și până azi.

„Lira sterlină a fost absolut turtită. Investitorii caută un răspuns de la Banca Angliei. Așa ceva nu este sustenabil”, a spus Chris Weston, director de cercetare la Pepperstone.

În același timp, indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei americane față de monede precum lira sterlină, euro sau yenul japonez a ajuns la 114,58 pentru prima dată din mai 2002, înainte de a se tempera până la 113,73, cu 0,52% mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute.

Citește și: Cum să faci bani de acasă. Metode prin care îți poți rotunji veniturile online

„Situația proastă din Regatul Unit exacerbează sprijinul pentru dolarul american. Dacă vom avea o senzație că urmează o criză pe plan global, dolarul ar crește semnificativ”, spune Joseph Capurso de la Commonwealth Bank of Australia.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite