Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Chipul Regelui Charles, pus pe patru bancnote ale Băncii Angliei. Cele cu Regina Elisabeta a II-a vor fi retrase din circulație

Primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea/ Instagram
Primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea/ Instagram

Primele bancnote cu chipul regelui Charles al III-lea, care a preluat tronul după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, au fost dezvăluite de Banca Angliei şi vor intra în circulaţie la jumătatea anului 2024 în Regatul Unit, relatează AFP.

„Portretul regelui va apărea pe modelele existente ale celor patru bancnote” de 5, 10, 20 şi 50 de lire sterline, „fără alte modificări” în designul acestora, a anunţat banca centrală într-un comunicat citat de Agerpres.

Citește și: Regele Charles interzice servirea de foie gras în toate reședințele regale britanice. Care este motivul suveranului

Imaginea lui Charles al III-lea va apărea în locul portretului mamei sale pe faţa bancnotelor şi în fereastra de securitate transparentă, potrivit imaginilor difuzate de Banca Angliei. Portretul lui Charles este o gravură realizată pe baza unei fotografii „furnizate de familia regală în 2013”, iar imaginile, finalizate în ultimele luni, au fost autorizate de monarh, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Băncii Angliei.

Bancnotele din polimer – care au înlocuit treptat bancnotele din hârtie în Marea Britanie din 2016 – vor fi produse pe scară largă din prima jumătate a anului 2023 înainte de a intra în circulaţie anul următor.

Bancnotele cu chipul reginei Elisabeta a II-a vor continua să circule în paralel şi vor fi retrase doar atunci când vor fi deteriorate pentru a „minimiza impactul asupra mediului înconjurător şi cel financiar” al schimbării monarhului, urmând directivele Casei Regale, se precizează în comunicat.

Citește și: Regele Charles și Camilla nu dorm împreună. Motivul pentru care monarhul și soția sa locuiesc în case diferite

Primele monede cu imaginea lui Charles al III-lea au intrat în circulaţie la începutul lunii decembrie şi au apărut în oficiile poştale din toată ţara. Circa 27 de miliarde de monede cu efigia reginei Elisabeta a II-a se află în prezent în circulaţie în Marea Britanie: şi acestea vor rămâne valabile şi vor fi înlocuite doar atunci când vor fi deteriorate sau uzate.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite