ADVERTISEMENT

Ce se mănâncă de Crăciun în diverse părți ale lumii

Ce se mănâncă de Crăciun în diverse părți ale lumii/ Freepik
Ce se mănâncă de Crăciun în diverse părți ale lumii/ Freepik

Cel mai așteptat moment de Crăciun este masa copioasă în jurul căreia se adună toți membrii familiei. Sarmalele și cozonacii calzi sunt doar câteva dintre delicatesele servite de români la masa de Crăciun. Însă, te-ai întrebat vreodată în ce constă cina de Crăciun în alte părți ale lumii?

Iată 10 locuri din lume, unde masa de Crăciun este cu totul diferită de a noastră:

Mâncăruri tradiționale de Crăciun din lumea întreagă

Germania – „Weihnachtsgans”, sau friptura de gâscă, este un fel de mâncare popular pe masa nemților, acompaniat de umplutură de cârnați, găluște de cartofi și varză roșie. Ca desert, preferatul acestora este „Stollen”, o pâine tradițională dulce, cu nuci și fructe uscate, asemănătoare unei prăjituri cu fructe.

Italia – „Festa dei sette Pesci”, tradusă ca „Sărbătoarea celor șapte pești”, este o cină tradițională italiană de Crăciun, ce constă într-un meniu cu șapte feluri de mâncare din fructe de mare, precum crap, caracatiță, scoici, midii sau anghilă prăjită. Ca desert, italienii servesc iubitul panettone sau tiramisu făcut în casă.

Citește și: Cum se face, de fapt, salata de boeuf. Rețeta tradițională de Crăciun

Polonia – Pentru familiile poloneze, cina de Crăciun constă în doisprezece feluri de mâncare, precum borș, supă de ciuperci, faimoasele „pierogi” (colțunași) umplute cu piure de cartofi, varză murată sau brânză cottage, și prăjitura cu mac.

Suedia – Masa de Crăciun, cunoscută sub numele de „Julbord”, include o varietate de preparate, cum ar fi hamsiile marinate, friptura de porc și chifteluțele suedeze. Un alt element important este „Jansson’s Temptation”, un fel de mâncare din cartofi și anșoa. Deserturile includ prăjituri de turtă dulce și „glögg”, un vin fiert cu mirodenii.

Mexic – Mexicanii sărbătoresc Crăciunul cu „Tamales”, un fel de mâncare din porumb umplut cu carne, brânză sau alte ingrediente, gătit în frunze de porumb. De asemenea, „Bacalao a la Vizcaína”, un preparat din cod cu roșii și măsline, este un alt favorit al sezonului. La desert, „Buñuelos” (găluște prăjite) sunt un deliciu tradițional.

Armenia – Cina de Crăciun în Armenia este adesea simplă, constând în pește, legume și „Matzah” (o pâine specială). În tradiția armeană, Crăciunul coincide cu Botezul lui Isus, iar preparatele sunt adesea servite în cadrul unui ceremonial religios.

Grecia – Grecii sărbătoresc cu „Kourabiedes”, biscuiți de migdale acoperiți cu zahăr pudră, și „Vasilopita”, un tort cu monedă ascunsă, care simbolizează norocul pentru anul următor. De asemenea, masa de Crăciun include adesea friptură de porc sau miel.

Filipine – Filipinezii sărbătoresc Crăciunul cu „Noche Buena”, o masă festivă ce include „Lechon”, un porc fript, alături de un amestec de feluri de mâncare precum „Pancit” (noodles), „Queso de Bola” (brânză olandeză) și dulciuri tradiționale ca „Bibingka” (prăjitură din orez).

Citește și: Ziua Internațională a Cozonacului. Istoria celui mai popular desert de Crăciun

Cehia – Cehiii își încep cina de Crăciun cu pește prăjit, de obicei crap, servit cu salată de cartofi. De asemenea, „Vánocní cukroví”, o selecție de prăjituri de Crăciun, este un element esențial al festivităților.

Australia – De Crăciun, australienii savurează adesea un „barbecue” în aer liber, cu carne, fructe de mare și salate. „Pavlova”, un desert din bezea cu fructe proaspete, este o alegere populară pentru a încheia masa festivă.

Indiferent de tradiții, Crăciunul este o ocazie de a sărbători împreună, iar mâncarea joacă un rol esențial în crearea amintirilor de neuitat.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite