Ziua internațională a Muzeelor 2021. Regândirea viitorului pentru a face față provocărilor prezentului

Ziua internațională a Muzeelor
Ziua internațională a Muzeelor

Ziua internațională a Muzeelor a fost înființată în anul 1977 de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) și este sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la rolul muzeelor ​​în dezvoltarea societății. De atunci, această zi a luat cu adevărat amploare, căci este sărbătorită de majoritatea țărilor din lume și s-au organizat fel de fel de proiecte care să sărbătorească acest lucru.

Începând cu anul 2020, lucrurile s-au schimbat destul de mult, asta pentru că pandemia a făcut în așa fel încât această parte culturală să fie închisă, iar oamenii au stat departe de muzee mai bine de un an. Totuși, ICOM a venit cu o soluție pentru fanii muzeelor, astfel că au organizat activități digitale pentru ca oamenii să poată vizita instituțiile culturale virtual, chiar de la ei de acasă.

ICOM a elaborat o listă de activități posibile pe care muzeele le pot dezvolta pentru a ajunge la publicul lor de la distanță, dar şi de concentrare pe partea „incluzivă” a acestor practici. În acest sens, inițiativa audio „Ask a curator” sau „Le passeggiate del Direttore” (Plimbările directorului) promovate recent de Muzeul Egiptului de la Torino, sunt instrumente utile pentru a da o notă personală activităților. De cealaltă parte, Muzeul Oamenilor Obişnuiți (Museum of Ordinary People – MOOP) invită publicul să împărtăşească propriile lor experiențe de viață în criza coronavirusului.

Cum se va sărbători ziua internațională a Muzeelor în 2021

Anul 2020 a fost unul complicat și ciudat, iar criza COVID-19 a măturat întreaga lume brusc, afectând fiecare aspect al vieții noastre, de la interacțiunile cu cei dragi, până la modul în care ne percepem casele și orașele, chiar și felul în care am privit munca.

Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate. Sondajele efectuate de ICOM și alte organizații internaționale prezintă o situație gravă pentru muzee și profesioniștii acestora, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice pe termen scurt și lung. Însă, această criză a servit și ca un catalizator pentru inovațiile cruciale care erau deja în curs, în special un accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.

Astfel că, ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 se va concentra pe regândirea muzeului viitorului pentru a face față provocărilor prezentului. Acesta este un moment esențial pentru societatea noastră iar muzeele îmbrățișează această schimbare. Acestea și-au regândit relația cu comunitățile lor, au experimentat modele noi și hribide de fructificare culturală și au afirmat cu tărie valoarea esențială a muzeelor ​​pentru construirea unui viitor drept și durabil.

Te-ar putea interesa și