Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în luna noiembrie. Temperaturile sunt peste nivelul normal al acestei perioade în ultima lună de toamnă

Cum va fi vremea în luna noiembrie/ Freepik
Cum va fi vremea în luna noiembrie/ Freepik

În prima parte a lunii noiembrie se anunță temperaturi peste medie. Vremea va continua să fie la fel de caldă precum în primele două luni de toamnă din acest an.

Prima săptămână din luna noiembrie va fi caracterizată de maxime mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă a anului, în special în este și sud-est. Elena Mateescu, directorul ANM, a transmis că temperaturile preconizate sunt mai mari cu 4,5 grade Celsius în cea mai mare parte a țării. În următoarele săptămâni, temperaturile vor începe să se apropie de normalul perioadei.

Citește și: Prognoza meteo pentru primele două luni din 2023

„Acest lucru, însă, nu înseamnă că în iarna 2022-2023, așa cum arată estimările furnizate până în prezent, nu putem să avem și intervale specifice, cu temperaturi sub minus 10 – minus 15 grade și strat de zăpadă, așa cum s-a întâmplat și în iarna anterioară, când, cel puțin pentru zona de munte, stratul a fost unul veritabil și am avut și fenomen de viscol”, a adăugat directorul ANM.

Cum va fi vremea iarna aceasta

Directorul Administraţiei Naționale de Meteorologie (ANM), Gabriela Băncilă, susține că estimările pentru prognoza meteo, făcute la acest moment pentru lunile de iarnă, arată că, în decembrie, temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice. Estimările sezoniere au un grad de realizare de 60%, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitațiile, relatează Agerpres.

Citește și: Furtunile pot afecta persoanele cu astm. Medicii au explicat cum este posibil acest lucru

„Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.

Estimările pentru luna decembrie arată că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitațiile ar putea fi, în general, în limite normale, cu o tendință uşor excedentară în partea de sud-est a țării şi una deficitară în nord-vest.

Te-ar putea interesa și