Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea iarna aceasta. Meteorologii au făcut primele estimări cu privire la prognoza meteo

Cum va fi vremea iarna aceasta/ Pixabay
Cum va fi vremea iarna aceasta/ Pixabay

Directorul Administraţiei Naționale de Meteorologie (ANM), Gabriela Băncilă, susține că estimările pentru prognoza meteo, făcute la acest moment pentru lunile de iarnă, arată că, în decembrie, temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice.

Estimările sezoniere au un grad de realizare de 60%, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitațiile, relatează Agerpres.

„Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.

Citește și: Clasamentul capitalelor europene cu cea mai imprevizibilă vreme. Bucureștiul se află în Top 10 al orașelor cu cea mai imprevizibilă vreme

Estimările pentru luna decembrie arată că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitațiile ar putea fi, în general, în limite normale, cu o tendință uşor excedentară în partea de sud-est a țării şi una deficitară în nord-vest.

Prognoza meteo pentru primele două luni din 2023

În ianuarie, temperaturile și precipitațiile vor fi în acord cu luna din calendar sau „într-o tendință de temperatură medie ușor mai ridicată”. Acest normal al perioadei, a spus Băncilă, nu are legătură cu ceea ce s-a înregistrat în ultimii 10 ani, „în care am avut în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru țara noastră”.

Citește și: Furtunile pot afecta persoanele cu astm. Medicii au explicat cum este posibil acest lucru

„Semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendință de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăștiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii excedentare. Ar trebui să fim cu toții conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru țara noastră din punct de vedere climatologic şi geografic”, a transmis aceasta.

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitațiile ar putea fi în limite normale.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite