Vacanță cu senzații tari, pentru curajoşi. Ce alegi vara asta, rafting pe Lună Plină sau tabăra de supraviețuire? Cinci sugestii de luat în seamă

Vacanță cu senzații tari/ Unsplash
Vacanță cu senzații tari/ Unsplash

Vacanța aduce cu ea o explozie de energie pe care mulți dintre noi alegem să o eliberăm în mijlocul naturii, însă unii merg atât de departe încât simt nevoia să-şi testeze limitele fizice şi psihice într-o îmbinare nebunească de curaj, energie, adrenalină şi dependență de risc. Iată câteva dintre sporturile extreme pe care pe poți practica vara asta în România şi care cu siguranță oferă doza de suspans şi emoție pe care o cauți.

Bungee jumping – săritura cu coarda elastică

În România, primele salturi au avut loc în București, în parcul Herăstrău, de la o înăltime 60 m, punctul de lansare fiind o macara. Cel mai spectaculos loc de practicare săriturilor cu coarda din tară se află în Cheile Râşnoavei, de la 140 m înălțime, instalație aflată pe locul 4 în Europa. Cel mai înalt centru de bungee jumping din România este cel de pe barajul Vidraru, de la 166 m inăltime.

Practicantul sare de pe o structură înaltă de zeci de metri, fiind asigurat cu o coardă elastică fixată de glezne. Structura respectivă este de cele mai multe ori un obiect fix: o clădire, un pod sau o macara, însă se practică și săriturile din baloane cu aer cald sau elicoptere.

Săriturile sunt efectuate în condiții de siguranță maximă, în cazul ruperii jambierelor speciale asigurarea fiind preluată de un al doilea sistem, format din ham și vestă, legate între ele cu o coardă.

O săritură cu coarda elastică de la 140 de metri costă aproape o sută de euro, dar există şi o variantă mai ieftină. Pentru o săritură de la 42 de metri, trebuie să scoți din buzunar o sută de lei.

Rafting – vâslirea pe ape repezi

Există şase niveluri de dificultate ale râurilor (traseelor de rafting). Astfel, practicarea raftingului se poate face atât de către începători dar și de persoane experimentate, și poate fi considerat un sport extrem în cazul râurilor foarte dificile.

La noi în țară poate fi practicat pe râurile Bistrița, Jiu, Mureș, Someș, Crisuri, Nera, Cerna, Arieș, Buzău etc, cu diferite grade de dificultate. Întrucât echipajul trebuie să-și coordoneze mișcările pentru a depăși riscurile și obstacolele, muncă în echipa este esențială și reprezintă una din atracțiile acestui sport.

Pentru 13 km de rafting pe râul Buzău, cel mai lung traseu din țară, prețul pleacă de la 210 lei. Există însă diverse evenimente speciale, precum cel din 24 iulie, Rafting pe Lună Plină, când va fi vrba de vâslit pe timp de noapte, distracție care pleacă de la 270 de lei. Senzațiile merită însă aceşti bani.

Cursuri de supraviețure în tabere speciale

Prin aceste cursuri practice vei învăța cum să te descurci în natură, departe de confortul civilizației. Vei învăța cum să-ți construiești un adăpost, cum să transformi apă dintr-o băltoacă într-o apă perfect potabilă, cum să aprinzi un foc din nimic, cum să te orientezi fără busola, să găsești și să prepari hrană să acorzi primul ajutor și să iei decizii în situații extreme.

Va urmă inițierea în tehnici de vânătoare și pescuit în condițiile lipsei echipamentului adecvat, protecția împotriva animalelor sălbatice și multe alte activități pline de energie. Taxa de participare într-o astfel de tabără este de 700 de lei.

Via ferrata

Via ferrata sunt trasee montane prin zone de stâncărie sau direct pe stâncă prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice. Folosind un kit special dedicat acestui sport, cățărătorii se prind de cabluri, fiind asigurați în cazul unei căderi. Originile acestui tip de traseu sunt asociate Primului Război Mondial, când armata ialiană a construit mai multe via ferrata în munții Dolomiți pentru deplasarea trupelor. Aceste rute au fost întreținute, fiind practicabile și în prezent. Datorită sistemului de protecție, traseele de via ferrata permit și celor cu mai puțînă experiență în alpinism și cățărare să ajungă în locuri expuse și greu accesibile, dar cu priveliști impresionante.

În România, singurul traseu de via ferrata se află în Cheile Râşnoavei, fiind situat în peretele sudic al cheilor, parcurgerea lui oferind o perspectiva spectaculoasă asupra zonei. La Cheile Râşnoavei se găseşte şi cea mai înaltă tiroliană din România, care are 140 de metri înălțime şi 150 de mtri lungime.

Zborul cu parapanta

Pentru zborul de agrement este folosită o parapantă tandem, special concepută pentru două persoane în care un instructor pilotează parapanta, iar pasagerul se bucură de plăcerea zborului. Atât pilotul cât și pasagerul au fiecare propriul sistem de asigurare. Saltul în tandem se face fixat de un instructor profesionist cu o vastă experiență.

Pentru zborul cu parapanta în tandem nu există restricții de vârstă și nici nu este nevoie de o pregătire specială ci doar de un minim de condiție fizică (pentru a putea alerga câțiva metri) necesară decolării parapantei de pe sol. Tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile pilotului. Zborul cu parapanta este despre pace și liniște și cum nu necesită mari abilități sportive și fizice, poți savura zborul liber ore întregi.

Prețurile variază, plecând de la 130 de lei pentru un zbor, însă pentru senzații complete sunt recomandate ofertele cu prețuri de peste 200 de lei, lansarea făcându-se de pe o pantă cu înălțime mai mare. De altfel, 250 de lei pe zbor pare prețul corect.

Te-ar putea interesa și