Incredibila poveste a Nadiei Comăneci. Munca din spatele notei de 10

Nadia Comăneci
Nadia Comăneci

Când vine vorba de partea de est a Europei, aflăm că e plină de oameni iubitori de sport, atât bărbați, cât și femei. De aici au plecat unele dintre cele mai mari personalități sportive, printre care și Nadia Comăneci, celebra gimnastă din România.

Ea a fost prima gimnastă notată cu un scor de 10/10 la Jocurile Olimpice. Nadia a câștigat 5 medalii de aur, la probe separate, iar zâmbetul ei este la fel de plin de viață ca și activitățile sale legate de atletism.

Nadia s-a născut într-un oraș din Carpați, numit Onești. Referindu-se la copilărie, aceasta a spus în nenumărate rânduri că a fost mereu un copil hiperactiv și plin de energie, așa că, mama ei a decis să o înscrie la niște cursuri de gimnastică. Mama ei a crezut că acest lucru o va face pe fiica ei să nu mai fie atât de activă, dar s-a întâmplat exact contrariul, a început să iubească acest sport. Nadia a fost atât de fascinată de această activitate sportivă, încât s-a dedicat întru totul practicării acestui sport, săriturilor, alergării și deplasărilor peste tot unde era necesar.

Citește și: Simona Halep, la un pas să se lase de tenis. Sportiva s-a deschis în fața fanilor: „Credeam că nu am suficientă putere să revin în top 10”

Mama ei nu a reușit să o obosească cu acest sport, dar a contribuit la îndrăgirea lui și la construirea unei profesii. De cum a început prima ei lecție, Nadia Comăneci a știut că și-a găsit vocația adevărată. Săriturile din timpul verii, o rutină a vieții ei destul de dificilă, precum și sesiunile de exerciții obositoare, nu au îndepărtat-o pe micuța noastră sportivă, ba mai mult, au făcut-o să aibă una dintre cele mai frumoase perioade ale copilăriei.

Totul a început cu un proces copilăresc de infatuare, care s-a terminat cu un vis devenit realitate. Nadia a realizat încă de mică că va rămâne o gimnastă pe tot parcursul vieții. Se întâmplă foarte rar să-ți găsești vocația la o vârstă atât de fragedă, iar cei care au norocul să-și găsească chemarea atât de rapid sunt niște norocoși.

Prima competiție a Nadiei a avut loc în anul 1969, la Campionatul Național al Juniorilor Români. De credeți sau nu, pe atunci, micuța Nadia Comăneci avea doar 7 ani. Atunci, a ajuns să se claseze pe locul 13. Acest loc a ajuns doar să o motiveze pentru a câștiga mai apoi nota perfectă de 10. În tot acest timp, Nadia s-a antrenat intensiv, iar anul următor, când a ajuns să împlinească 8 ani, a ajuns să fie pe prima poziție a concursului, lăsându-i pe toți uimiți.

Citește și: David Popovici are un program foarte strict. Campionul face același lucru în fiecare dimineață

În anul 1975, când avea vârsta de 14 ani, a ajuns în sfârșit la competițiile de seniori. Cu cât a ajuns să fie mai profesionistă și să intre în lumea seniorilor, a câștigat 5 medalii la Campionatele Europene. Iar primul mare premiu al acesteia a fost în anul 1976, la Montreal, la Jocurile Olimpice, competiție în cadrul căreia s-a consacrat.

Te-ar putea interesa și