Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Eveniment istoric în Iran. Femeile au participat pentru prima dată la un meci de fotbal după 40 de ani

Femeile au participat pentru prima dată la un meci de fotbal după 40 de ani/ Twitter @fcesteghlaliran
Femeile au participat pentru prima dată la un meci de fotbal după 40 de ani/ Twitter @fcesteghlaliran

Este un moment istoric pentru femeile din Iran. Acestea au asistat la un meci de campionat pentru prima dată de la revoluția islamică din 1979. Aproximativ 500 de femei au fost prezente joi seara pe stadionul Azadi din Teheran.

Femeilor din Republica Islamică Iran le-a fost interzis timp de 40 de ani să asiste la meciurile de fotbal ale bărbaților, din cauza dezaprobării clericale sub regimul musulman șiit. Totuși, acestea au mai avut ocazia să urmărească un meci de calificare la Cupa Mondială în urmă cu trei ani.

La acea vreme, autoritățile au cedat în urma unui protest după moartea Saharei Khodayari, în vârstă de 29 de ani, care și-a dat foc în așteptarea procesului pentru că a încercat să participe la un joc deghizată în bărbat. Khodayari a devenit cunoscută drept „fata albastră” datorită echipei pe care a susținut-o, fiind un simbol al luptei pentru drepturile femeilor din Iran.

Citește și: Întâlnire istorică între David Popovici și Jim Montgomery. Ce sfat i-a dat înotătorul de 67 de ani

Presa din Iran susține că decizia de a permite femeilor să participe joi la meci a venit după ce organismul de conducere mondial al fotbalului FIFA a trimis o scrisoare autorităților iraniene în care le cere să permită mai multor femei să intre pe stadioane. Interzicerea femeilor de la jocuri contravine statutelor internaționale de fotbal.

Descriind acest eveniment ca unul „excepțional”, Esteghlal, clubul din capitala Iranului, a precizat că a oferit „baloane, drapele albastre şi flori” suporterelor, conform unui comunicat publicat de agenţia oficială din țară.

Utilizatorii rețelelor de socializare au sărbătorit în memoria Saharei Khodayari, postând pe Twitter mai multe imagini de la meci, cu hashtag-ul #Blue_Girl. Unul dintre utilizatori a distribuit o poză cu fanii Esteqlal și a scris că „Fata albastră a murit pentru ca multe fete albastre să poată intra pe stadion”.

Citește și: Arta unghiilor a devenit un ritual de frumusețe olimpic. Sportivele din întreaga lume aleg cu grijă cum își fac manichiura

Deși nu există nicio interdicție oficială ca femeile să meargă la evenimente sportive din Iran, este rar ca acestea să participe, deoarece li se refuză adesea intrarea. Zeci de femei au fost reținute după ce au încercat să participe la un meci de fotbal în 2018, în timp ce altele au reușit să participe la meciuri purtând bărbi și peruci false.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite