Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Întâlnire istorică între David Popovici și Jim Montgomery. Ce sfat i-a dat înotătorul de 67 de ani

David Popovici și Jim Montgomery/ Foto: Facebook Cameliei Potec
David Popovici și Jim Montgomery/ Foto: Facebook Cameliei Potec

David Popovici și Jim Montgomery au avut parte de o întâlnire istorică. Ei sunt singurii înotători care s-au impus în cursele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție de Campionate Mondiale.

În 2022, David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori, în probele de 100 și 200 de metri. Sportivul legitimat la CS Dinamo a cucerit 5 medalii și la Europenele de juniori de la Otopeni. Acesta a luat aur la 200 de metri liber, aur la 100 de metri liber. De asemenea, a primit aur la 50 de metri liber, aur cu ștafeta de 4X100 liber masculin și aur în ștafeta de 4X100 mixt.

Puștiul de 17 ani se pregătește acum pentru Campionatele Europene de la Roma, 11-17 august, dar a avut pare de o surpriză din partea Cameliei Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), relatează Gazeta Sporturilor.

Cameliei Potec l-a adus la București pe americanul Jim Montgomery. În 1973, la CM de la Belgrad, acesta se impunea în cursele de 100 și 200 metri liber, la fel cum a făcut David Popovici la Budapesta în 2022.

Camelia Potec, președinta FRNPM, a fost cea care a intermediat această reuniune. „Având prieteni în SUA, am încercat să ajung la această legendă a înotului mondial și să se cunoască cu David. Am reușit acest lucru, iar întâlnirea dintre cei doi a fost una incredibilă. Jim a urmărit cursele lui David, a fost emoționant să-i văd împreună”, a spus campioana olimpică din 2004.

Ce sfat i-a dat înotătorul de 67 de ani

„Sunt multe similarități între noi, dar și câteva diferențe. Eu eram cu 8-9 luni mai mare decât el atunci când am câștigat medaliile de aur la 100-200. Eram într-o cu totul altă eră a natației atunci. Eram în primul an la facultate, înotam cu deținători de recorduri. David deja este un erou în România, toată lumea îi urmărește cursele… Am discutat despre ce își dorește să facă mai departe, despre cum să elimine stresul, cum să se relaxeze”, a spus Montgomery, acum în vârstă de 67 de ani.

Jim Montgomery a vorbit și despre viitorul puștiului din România. „Cu siguranță, știe că va fi și mai rapid în viitor. Este un tânăr foarte inteligent. Voi merge la Paris, la Jocurile Olimpice din 2024, și voi fi cu ochii pe el. Desigur, va fi mai puternic din punct de vedere fizic, așa a fost și cazul meu. La 21 de ani înotam cu o secundă și jumătate mai rapid decât am făcut-o la 18-19 ani. I-am oferit multe sfaturi, îl așteaptă provocări mari. Sunt convins că el va da 110% din tot ce poate, atât la antrenamente, cât și în competiții”, a declarat sportivul.

Jim Montgomery l-a întâlnit și pe antrenorul lui David, Adrian Rădulescu, având numai cuvinte de laudă la adresa lui: „Este un tehnician foarte tânăr. L-am întrebat un singur lucru: care crezi că este cel mai mare plus acum în natație? Mi-a dat un răspuns perfect: am mult mai multă informație, am totul pe laptop, știu totul despre orice cursă pe care o face David, orice moment al oricărei curse. Acum poți să ajuți un sportiv mult mai mult decât înainte, tehnologia a ajuns la un nivel incredibil”.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite