Abilități de supraviețuire. Primul ajutor în situații de urgență, metode de bază pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Metode de prim ajutor/ Pexels
Metode de prim ajutor/ Pexels

În orice situație de urgență, pot exista răni sau victime umane. În plus, natura crizei nu permite pregătirea în avans a resurselor necesare pentru acordarea primului ajutor (personal medical, medicamente, instituții medicale, transport specializat). În acest sens, se pune problema acordării primului ajutor victimelor, ajutor pe care mulți dintre noi nu știu cum să îl acorde, din cauza educației precare pe care sistemul nostru o oferă pe acest segment vital.

Natura primului ajutor depinde de starea persoanei afectate în caz de urgență (catastrofă, dezastru natural sau de mediu, cum ar fi inundații, cutremure etc.). Primul ajutor acordat în timp util și corect salvează viața umană și previne dezvoltarea unor reacții adverse.

Pulsul Carotidian

Într-un accident în care este rănită o persoană, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să iei pulsul victimei pe artera radială, pe suprafața interioară a antebrațului, lângă palmă, aproape de încheietură. Pulsul poate lipsi, asta din cauză că bătăile slabe ale inimii nu pot împinge sângele să ajungă în zonele periferice ale corpului.

În acest caz, pulsul trebuie verificat mai aproape de inimă – pe arterele carotide situate în zona gâtului. Un puls slab indică o slăbire a activității cardiace. Dacă există puls, dar persoana în cauză nu respiră, este necesară respirația artificială. Dacă pulsul și respirația sunt absente, este nevoie urgentă de a începe resuscitarea cardiopulmonară.

Respirație artificială

Necesitatea respirației artificiale apare atunci când o persoană se îneacă, suferă un șoc electric, este otrăvită cu diverse substanțe toxice sau medicamente, suferă un șoc traumatic și, de asemenea, în orice situație în care victima prezintă semne de deficiență respiratorie. Cel mai alarmant și periculos simptom al suferinței respiratorii este oprirea sa (apnee), care este determinată de absența mișcărilor respiratorii ale pieptului și diafragmei, de zgomotul respirator și începutul de cianoză al feței (tenta albastră a pielii, produsă de lipsa oxigenului în sânge). În plus, semnele de suferință respiratorie sunt:

  • dispnee;
  • senzație de sufocare;
  • agitație psihomotorie.

În toate aceste manifestări, respirația artificială este necesară. Pentru a face acest lucru, trebuie să așezați pacientul în mod corespunzător, să asigurați permeabilitatea căilor respiratorii şi să îi eliberați pieptul de hainele care îl acoperă. Dacă există conținut în cavitatea bucală sau faringe, acesta trebuie îndepărtat rapid cu un șervețel înfășurat în jurul unui deget. Cele mai eficiente metode de respirație artificială „gură la gură” și „gură la nas”.

Oprirea sângerării

Există următoarele tipuri de sângerări:

  • capilară;
  • arterială;
  • venoasă.

Sângerarea capilară apare atunci când vasele mici sunt deteriorate. Drept urmare, sângele se scurge pe întreaga suprafață a plăgii ca un burete. De obicei, această sângerare nu este abundentă şi este oprită prin aplicarea unui bandaj de presiune direct pe leziune.

Sângerarea arterială este determinată de culoarea stacojie, roșie aprinsă a sângelui, care este aruncat din rană într-un curent pulsatoriu, uneori sub forma jetului unei fântâni. Atnci este în pericol viața victimei, deoarece persoana rănită poate pierde o cantitate mare de sânge într-un timp scurt. Prin urmare, este necesar să opriți sângerarea rapid. Cel mai simplu mod de a o opri este de a comprima digital artera, deasupra locului plăgii. Cu toate acestea, o arteră comprimată digital este doar prima măsură utilizată pentru sângerarea arterială. Metoda poate fi utilizat doar pentru o perioadă scurtă, pentru că e necesară aplicarea unui garou sau un bandaj de presiune steril.

Sângerarea venoasă este determinată de culoarea roșu închis a sângelui care curge din rană într-un flux continuu, dar încet. Această sângerare poate fi adesea abundentă. Pentru a o opri, este suficient să aplicați un bandaj de presiune steril strâns și să oferiți o poziție ridicată părții afectate a corpului. Dacă venele mari sunt deteriorate, se aplică un garou sub plagă şi se strânge ceva mai puțin mai slab decât în cazul sângerării arteriale.

Resuscitarea cardiopulmonară

Pentru a restabili activitatea unei inimi oprite, se folosește resuscitarea cardiopulmonară, constând din masajul simultan al inimii și respirație artificială. În acest fel, sângele este alimentat cu oxigen.Atunci când victima nu are leziuni grave, resuscitarea cardiopulmonară restabilește activitatea cardiacă. Prin urmare, este bine dacă această procedură este efectuată nu de una, ci de două sau chiar de trei persoane. Dacă o persoană efectuează resuscitarea, după fiecare cincisprezece comprimări ale sternului, la un interval de o secundă fiecare, ar trebui, după oprirea masajului, să se aplice respirația artificială, folosind metoda gură-la-gură sau gură-la-nas. Dacă două persoane sunt implicate în resuscitare, este necesar să aplicați respirația artificială o dată la cinci comprimări ale sternului.

Trebuie amintit că un masaj dur al inimii poate duce la complicații severe – o fractură a coastelor cu afectarea plămânilor și a inimii. Dacă apare pulsul, trebuie aplicată doar respirația artificială, scrie survivopedia.com.

Gestionarea plăgii

Rănile sunt încălcări mecanice ale integrității pielii sau a membranelor mucoase. De exemplu, rănile pot fi tăiate, înjunghiate, învinețite, zdrobite, lacerate, împușcate și de alte tipuri. Rănile pot fi superficiale, atunci când numai straturile superioare ale pielii sunt deteriorate (abraziuni) și mai profunde, atunci când toate straturile pielii sunt deteriorate, dar și țesuturile mai profunde (țesut subcutanat, mușchi, organe interne). Dacă rana pătrunde în orice cavitate a pieptului, abdominală sau a craniului – se numește penetrantă.

Rănile învinețite, zdrobite și lacerate, rezultate spre exemplu din căderea structurilor și a fragmentelor pereților clădirilor, sunt însoțite de sângerări extinse în țesutul subcutanat și țesuturile mai profunde. Majoritatea rănilor sângerează din cauza deteriorării vaselor de sânge. Primul ajutor pentru rănire este să opriți sângerarea, să protejați rana de contaminare și să aşezați membrul rănit într-o poziție cât mai relaxantă.

Protejarea plăgii împotriva contaminării microbiene se realizează cel mai bine prin aplicarea unui pansament. Pentru aplicarea unui bandaj, se utilizează tifon și vată, care sunt foarte higroscopice. Sângerarea severă este oprită prin aplicarea unui bandaj de presiune sau a unui garou hemostatic pe membru.

Fracturi

Fracturile osoase pot apărea ca rezultat al unei lovituri puternice, căderi etc. Există fracturi închise atunci când osul este rupt, dar integritatea pielii la locul fracturii nu este ruptă, și fracturi deschise, când există o rană în zona fracturii. Atunci când se acordă primul ajutor pentru o fractură, este necesar să se asigure imobilitatea locului fracturii, care reduce durerea și previne deplasarea în continuare a fragmentelor osoase. Se realizează prin aplicarea unui bandaj imobilizant pe partea deteriorată a corpului, creând imobilitate. Pentru imobilizare se folosesc atelele improvizate sau speciale, care vor fi căptuşite cu vată sau alte materiale moi, pentru a nu leza pielea sau pentru a nu mări durerea. În atele se vor fixa cele două articulații vecine regiunii fracturate.

Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil să nu aveți posibilitatea de a avea atele clasice la locul accidentului. Prin urmare, materialul improvizat (bețe, bastoane, schiuri, umbrele, scânduri de dimensiuni adecvate, bucăți de placaj, rigle, mănunchiuri de stuf etc.) poate fi folosit pentru confecționarea atelelor.

Atunci când se aplică o atelă, este imperativ să se asigure imobilitatea a cel puțin două articulații – una deasupra locului fracturii, cealaltă sub locul fracturii și chiar trei în cazul unei fracturi osoase mari.

Arsuri

O arsură este deteriorarea țesutului cauzată de căldură, substanțe chimice, raze X sau radiații de la bombele nucleare (arsuri de radiații). Primul ajutor pentru arsuri ar trebui să vizeze oprirea impactului temperaturii ridicate asupra victimei – ar trebui să stingeți hainele arse, să scoateți persoana din zona de temperatură ridicată, să îndepărtați hainele mocnite și încălzite de pe suprafața corpului. O persoană ale cărei haine ard nu ar trebui să fie lăsată să alerge, deoarece mișcarea de aer generată în timpul alergării nu stinge, ci aprinde și mai mult flacăra. În schimb, victima trebuie să fie pusă pe spate şi îndepărtate rapid sau stinse în orice fel hainele arse: se toarnă apă peste ele, se aruncă nisip, se acoperă cu lut lichid sau noroi.

Contrar credinței populare, locurile arse nu trebuie unse cu grăsimi, diferite uleiuri, vaselină, cartofi raşi. Grăsimea aplicată facilitează penetrarea infecției și complică debridarea chirurgicală inițială a arsurii.

De ce este esențial să știm aceste lucruri

Toată lumea ar trebui să cunoască metodele de bază pentru acordarea primului ajutor în caz de urgență. Numărul persoanelor rănite din cauza unor situații de urgență este mult mai mare decât cele ucise pe loc în diverse accidente, iar cele mai multe dintre decese sunt ale unor persoanele rănite grav, cărora nu li s-a acordat imediat primul ajutor.

Este esențial să știm că accidentele care cauzează leziuni ale craniului, creierului, pieptului și organelor abdominale, în special însoțite de pierderi masive de sânge, pot perturba funcțiile vitale ale corpului, inclusiv circulația sângelui și respirația.

Încetarea circulației sângelui și a respirației mai mult de 5 minute în condiții normale duce la modificări ireversibile ale celulelor cortexului cerebral. Acesta este motivul pentru care este atât de esențial să oferiți primul ajutor imediat. Aceste tehnici simple nu necesită echipamente speciale și condiții suplimentare, dar sunt critice şi salvează vieți.

Te-ar putea interesa și