Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în România. Cum se celebrează sărbătorile de iarnă în Banat

Cum se celebrează sărbătorile de iarnă în Banat
Cum se celebrează sărbătorile de iarnă în Banat

Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători din an, iar românii au cu siguranță un mod aparte pentru a-l sărbători. În România, fiecare zonă a țării are propriile tradiții și obiceiuri de Crăciun, unele datând chiar de sute de ani. Cum se celebrează sărbătorile de iarnă în Banat!

Dacă bradul este deja consacrat pentru fiecare creștin în pragul Crăciunului, există anumite obiceiuri care diferă de la zonă la zonă.

Cum se celebrează sărbătorile de iarnă în Banat

Spaţiu prin excelență multicultural, Banatul ne surprinde prin multitudinea de tradiții şi obiceiuri înrădăcinate în zonă. Excepție nu face nici Sărbătoarea Crăciunului, de care sunt legate credințe populare vechi specifice fiecărei etnii ce coabitează aici.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Moș Crăciun. Ce fac românii în ultima săptămână până la ziua de Crăciun

În prima zi de Crăciun, colindătorii merg cu „Steaua”, amintind de astrul pe care l-au urmat Cei Trei Magi pentru a ajunge la locul unde s-a născut Pruncul Iisus. Viflaimul sau Irozii este popular și în Banat. Aici, sceneta este interpretată tot de tineri, iar povestea începe din momentul în care Irod poruncește uciderea pruncilor. Un alt obicei din Banat este „Colindul Dubașilor”. Un grup de tineri colindă casele cu tinere nemăritate și aleg cântece în funcție de meseria capului familiei. Grupul de colindători este condus de un vătaf, care primește darurile de la gazde și le oferă, apoi, tinerilor.

Tot în zona Banatului, împodobirea bradului este total diferită decât practica de la oraș. În pomul de Crăciun nu se pun globuri și beteală, ci dulciuri, iar sub brad, un colac, un cârnat și o sticlă de rachiu, pentru a-l cinsti pe Moș Crăciun pentru darurile aduse.

În unele sate din județul Timiș, la colindat merg copiii, în prima parte a zilei, iar după-amiaza, cete de tineri, numite local „pițărăi”. În prima zi de Crăciun, se merge cu „steaua”, pentru a le aminti sătenilor de cei trei magi care au urmat un astru pentru a ajunge până la locul Nașterii Pruncului Iisus.

Citește și: Colinde tradiționale de Crăciun. Lista melodiilor pe care să le asculți de sărbători

Un alt obicei constă în așezarea unor fire de fân, semințe de porumb, grâu sau floarea-soarelui sub fața de masă pe care vor sta bucatele pentru masa de Crăciun. Se spune că această tradiție aduce liniște și bogăție în casă.

În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi amestecate cu sămânța pe care o vor pune în brazdă, vor avea o recoltă foarte bună în anul următor.

Tot în Banat, există şi obiceiul ca sub faţa de masă pe care se vor aşeza bucatele sărbătorești, să se pună fire de fân şi semințe de grâu, porumb sau floarea-soarelui, care se dau apoi la vite, ca să aibă casa liniște şi bogăție.

Te-ar putea interesa și